Turkijos prezidentas nori versti naują puslapį santykiuose su ES | kl.lt

TURKIJOS PREZIDENTAS NORI VERSTI NAUJĄ PUSLAPĮ SANTYKIUOSE SU ES

Nepaisant naujų ES sankcijų, Turkija, anot prezidento Recepo Tayyipo Erdogano, tikisi pagerinti santykius su Briuseliu. Turkija nori atversti „naują puslapį“ santykiuose, pareiškė jis antradienį per pokalbį telefonu su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu. Kartu R. T. Erdoganas sakė, kad „kai kas“ mėgina nuolat šiuose santykiuose „išprovokuoti“ krizes.

ES šalių lyderiai praėjusią savaitę konflikte dėl dujų žvalgybos Viduržemio jūroje paskelbė naujas sankcijas Turkijai. Ankara pažymėjo, kad šis sprendimas yra „šališkas ir neteisėtas“.

R. T. Erdoganas dabar per pokalbį telefonu, anot prezidentūros, pareiškė viltį, kad ES užims „konstruktyvią poziciją“ jo šalies atžvilgiu. Jis tikisi naujų pokalbių su ES „bendrų interesų pagrindu“, - teigė prezidentas per pokalbį telefonu su M. Micheliu. Santykius esą būtina išvaduoti iš „užburto rato“.

R. T. Erdoganas 2016 metų pabėgėlių susitarimą pavadino atspirties tašku siekiant sukurti „pozityvesnį“ klimatą tarp ES ir Turkija. Šioje sutartyje Ankara įsipareigojo priimti pabėgėlius ir jais pasirūpinti. Mainais Briuselis pažadėjo Turkijai milijardinę pagalbą, supaprastintą vizų režimą ir muitų sąjungos modernizavimą.

Tačiau santykius šiuo metu pirmiausia temdo ginčas dėl gausių dujų išteklių rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Ir ES narės Graikija su Kipru, ir Turkija reiškia pretenzijas į šią jūrinę teritoriją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS