TVF: karo Ukrainoje eskalacija sukeltų griaunančią ekonominę žalą | kl.lt

TVF: KARO UKRAINOJE ESKALACIJA SUKELTŲ GRIAUNANČIĄ EKONOMINĘ ŽALĄ

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šeštadienį perspėjo, kad jau dabar „rimtas“ karo Ukrainoje poveikis ekonomikai taptų „dar labiau griaunantis“ konfliktui eskaluojantis.

Nors prognozės vis dar rodo „nepaprastą neapibrėžtumą“, praėjusią savaitę Rusijos pradėtos invazijos Ukrainoje ekonominės pasekmės „jau yra labai rimtos“, savo pranešime pabrėžia TVF.

Energijos ir prekių kainų augimas, taip pat prie 120 JAV dolerių (beveik 110 eurų) už barelį artėjanti naftos kaina, padidino infliacijos augimą, kurį pasaulis jau patyrė ekonomikai atsigaunant nuo COVID-19 pandemijos.

„Aštrėjant konfliktui, ekonominė žala būtų dar labiau griaunanti“, – pranešime teigė TVF po penktadienį įvykusio jo valdybos susitikimo, skirto aptarti karo poveikiui ekonomikai. 

„Kainų šokas darys įtaką pasauliniu mastu, ypač neturtingiems namų ūkiams, kuriuose maistas ir kuras sudaro didesnę išlaidų dalį“, – sakoma pranešime.

Ukrainoje „ekonominė žala jau yra ryški“, pažeidus ar sunaikinus infrastruktūrą, taip pat šaliai „susiduriant su didelėmis atsigavimo ir atstatymo išlaidomis“.

Kaip šeštadienio pareiškime nurodo TVF, vasario 25 dieną buvo pranešta, kad Ukrainai paprašė jai skubiai suteikti iki 1,4 mlrd. JAV dolerių (1,28 mlrd. eurų) finansinės pagalbos. Šis prašymas TVF valdybai gali būti pateiktas jau kitą savaitę.

Rusijos invazija taip pat paskatino „beprecedentes“ sankcijas šiai šalai. TVF vertinimu, šios priemonės „taip pat reikšmingai paveiks pasaulio ekonomiką ir finansų rinka ir aiškiai persimes į kitas šalis“.

TVF tai pat pažymėjo, kad „staigų turto kainų bei rublio kurso kritimą“, kaip ir visą sankcijų poveikio apimtį, prognozuoti dar anksti. 

Taip pat teigiama, kad nepriteklius ir tiekimo sutrikimai gali reikšmingai paveikti šalimis, palaikančius glaudžius ekonominius ryšius su Ukraina ir Rusija.

Ukrainos pietvakarinė kaimynė Moldova jau kreipėsi „padidinti ir pakeisti šiuo metu egzistuojančią TVF remiamą programą, kad būtų suteikta pagalba padengti dabartinės krizės išlaidas“, o valdžios institucijos šiuo klausimu jau derasi su TVF.

Dešimtą dieną nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, Rusijos pajėgos plečia bombardavimą įvairiuose šalies regionuose, taip pat Rusijos pajėgų apsuptame Mariupolyje.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo karo Ukrainoje jau pabėgo beveik 1,4 mln. žmonių, įskaitant ir pasitraukusius į kaimyninę Moldovą.

Gairės: tarptautinis valiutos fondas, karas Ukrainoje, karo eskalacija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS