Ugandos prezidento rinkimų pradžią ir eigą lydėjo trikdžiai | kl.lt

UGANDOS PREZIDENTO RINKIMŲ PRADŽIĄ IR EIGĄ LYDĖJO TRIKDŽIAI

  • 0

Ugandoje ketvirtadienį prasidėjo prezidento ir parlamento rinkimai, tačiau kai kurie balsavimo punktai šalies sostinėje vėlavo atsidaryti, nes buvo laukiama balsavimo biuletenių, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Balsavimas turėjo prasidėti 7 val. ryto, nors, nepaisant prie balsavimo vietų besiformuojančių eilių, daugelis jų atsidarė tik po valandos ar vėliau.

Iššūkį prezidentui Yoweri Museveni (Joveriui Museveniui) metė keli kandidatai, tačiau beveik neabejojama, kad poste jis išliks ir penktą kadenciją. 71 metų buvęs sukilėlių kovotojas, perėmęs valdžią 1986 metais, pradeda jau ketvirtą dešimtmetį prezidento poste.

Tarptautiniai rinkimų stebėtojai ketvirtadienį perspėjo, kad kelias valandas vėluojantis biuletenių pristatymas Ugandos rinkimuose „neįkvėps pasitikėjimo“ jų rezultatais.

„Valandos ar dviejų vėlavimas dar yra pateisinamas. Bet trijų, keturių, penkių ar net šešių valandų vėlavimas, ypač Kampaloje, yra visiškai nepateisinamas ir neįkvėps tikėjimo ir pasitikėjimo sistema ir procesu“, – sakė Olusegunas Obasanjo (Olusegunas Obasandžas), Sandraugos šalių stebėtojų grupės Ugandoje vadovas.

O.Obasanjo, buvęs Nigerijos prezidentas, vadovauja trylikos Sandraugos šalių atstovų grupei.

Sostinėje tradiciškai išlieka stipri parama opozicijai. Kai kurie susierzinę rinkėjai kaltino pareigūnus tyčia vilkinant balsavimą. Sostinėje policijai teko panaudoti ašarines dujas pasipiktinusiems rinkėjams išvaikyti.

Prasidėjus balsų skaičiavimui, Kampaloje prie balsavimo punktų dar driekėsi savo eilės balsuoti laukiančių rinkėjų eilės.

Rinkimų komisija pranešė leisianti balsuoti visiems laukiantiems eilėse, nors balsavimo vietos turėjo užsidaryti 16 val. vietos laiku, o Kampalos ir Vakiso punktai, į kuriuos vėlavo biuletenių pristatymas, bus atidaryti iki 19 val.

Vakarop buvo pranešta, kad policija sulaikė vieną kandidatų į prezidentus – Kizza Besigye (Kizą Besidžę).

„Jis buvo savo rinkimų apylinkėje, kurioje balsavo, o mes gavome žinią, kad ten įsikūrė nelegalus (balsų) skaičiavimo punktas, kuriame susirinko NRM (Nacionalino pasipriešinimo judėjimo) šalininkai ir policininkai“, – sakė Forumo už demokratinius pokyčius (FDC) pareigūnas.

„Jis įėjo ir pamatė, kad balsalapiai klastojami. Jie sulaikė jį ir nugabeno į nežinomą vietą“, – nurodė jis.

GALERIJA

  • Ugandos prezidento rinkimų pradžią ir eigą lydėjo trikdžiai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS