Ukraina atėmė leidimą dirbti iš iškilaus žurnalisto | kl.lt

UKRAINA ATĖMĖ LEIDIMĄ DIRBTI IŠ IŠKILAUS ŽURNALISTO

  • 0

Vienas įtakingiausių Ukrainos žurnalistų antradienį neteko leidimo dirbti dėl mokesčių bylos, kuri, pasak jo, yra politiškai motyvuota.

Migracijos tarnybos pareigūnai sakė nepratęsiantys leidimo dirbti šalyje Savikui Šusteriui – kelių populiarių politinių pokalbių laidų vedėjui, nes žurnalistas neinformavo jų, kad prieš jį pradėtas tyrimas dėl įtariamo mokesčių slėpimo.

Šis incidentas sukėlė politikų pasipiktinimo bangą Kijeve ir galiausiai privertė Ukrainos prezidentą Petro Porošenka įsikišti ir ginti savo reputaciją žiniasklaidos teisių priežiūros srityje.

Lietuvoje gimęs 63 metų S.Šusteris turi Kanados ir Italijos pilietybę, o anksčiau yra dirbęs JAV finansuojamame Laisvės radijuje. Turėdamas dvi pilietybes jis gali būti Ukrainoje be vizos 90 dienų.

Šis apdovanojimų pelnęs žurnalistas, į savo laidas kviečiantis visų politinių pakraipų pašnekovus, kaltino vyriausybę mėginant su juo susidoroti dėl valdžios kritikos.

„Pasirodo, ši vyriausybė netoleruoja jokios kritikos, – sakė jis nepriklausomai naujienų televizijai 112. – Tai grėsmė ne vien mums, bet visiems – kitokią nuomonę turintiems politikams ir žurnalistams, kurie nori nušviesti įvykius, bet ne taip, kaip norėtųsi (vyriausybei).“

Kaltindamas Kijevo provakarietiškos vyriausybės per dideliu įžeidumu ir nenoru užtikrinti žodžio laisvę, S.Šusteris vėliau paskelbė ketinantis pradėti bado streiką „kol mano teisė dirbti Ukrainoje bus atkurta“.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovė žiniasklaidos laisvės reikalams Dunja Mijatovič (Dunia Mijatovič) sakė, kad S.Šusterio atvejis kelia „tam tikrą susirūpinimą ir klausimų“ dėl padėties Ukrainoje.

S.Šusteris antradienį gavo įdarbinimo biuro pranešimą, kad jo turėtas leidimas dirbti Ukrainoje buvo atšauktas, nes jis neinformavo institucijų apie pradėtą tyrimą dėl mokesčių.

Žurnalistas daug metų vedė politinių pokalbių laidą, kuri dabar vadinasi „Šuster LIVE“ įvairiose Ukrainos televizijose, kol galiausiai įkūrė savo kanalą.

S.Šusteris, vienas iš žinomiausių Ukrainos televizijos veikėjų, pažadėjo tęsti darbą, net neturėdamas leidimo.

Šio amžiaus pradžioje rusakalbis S.Šusteris vedė populiarią politinių pokalbių laidą Rusijos nepriklausomoje televizijoje NTV, kuri buvo nutildyta ir palaipsniui išardyta per prezidento Vladimiro Putino pirmąją kadenciją.

Kai V.Putino vadovaujamas Kremlius perėmė daugumos šalies žiniasklaidos kanalų kontrolę, S.Šusteris pateko į nemalonę ir buvo priverstas 2005 metais persikelti į Ukrainą, kurioje į valdžią buvo atėjusi pirmoji provakarietiška vyriausybė.

Tačiau dabartinė Europos Sąjungos palaikoma Ukrainos politinė vadovybė buvo smarkiai kritikuojama dėl sprendimų uždrausti rodyti Rusijos sukurtus filmus ir televizijos laidas dėl politinių priežasčių, šalį krečiant konfliktui su prorusiškais separatistais.

„Aš jau esu tai patyręs anksčiau – Rusijoje“, – sakė S.Šusteris ir pridūrė, kad jo prodiuserių bendrovei pareikšti įtarimai mokesčių slėpimu yra „absoliučiai išgalvoti“.

Šiemet žurnalistų teisių organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) parengtas Pasaulio žiniasklaidos laisvės indeksas (World Press Freedom Index) rodo, kad Ukraina šioje srityje užima 107-ąją vietą tarp 180 tirtų šalių. Palyginti su praeitais metais, kai Ukraina buvo 129 vietoje, padėtis šalyje šiek tiek pagerėjo.

Dėl S.Šusterio kilęs skandalas paskatino prezidentą P.Porošenką nedelsiant įsikišti ir patvirtinti, kad jis lieka įsipareigojęs užtikrinti šalyje esmines teises ir laisves.

„Žodžio laisvė yra vienas didžiausių Ukrainos pasiekimų“, – valstybės vadovas rašė „Facebook“.

„Būdamas konstitucijos garantu, gyniau ir ginsiu žodžio laisvę visomis jo formomis. Būtent dėl to tikiuosi, kad atitinkamos (vyriausybės) institucijos išspręs šį reikalą kiek įmanoma greičiau“, – pridūrė P.Porošenka.

Tačiau opozicijos įstatymų leidėjas Serhijus Vlasenka sakė, kad sprendimas atšaukti S.Šusterio darbo leidimą „negalėjo būti priimtas be šalies vadovų žinios“.

Gairės: karas Ukrainoje, leidimas dirbti, žurnalistas, Savikas Šusteris
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS