Ukraina ir Japonija ESBO susitikime ragina gerbti įstatymo viršenybę | kl.lt

UKRAINA IR JAPONIJA ESBO SUSITIKIME RAGINA GERBTI ĮSTATYMO VIRŠENYBĘ

Japonija ir Ukraina antradienį paragino gerbti įstatymo viršenybės principą sprendžiant tarptautinius ginčus.

Šį raginimą šalys paskelbė Tokijuje baigiantis dviejų dienų viršūnių susitikimui, kuriame dalyvavo apie 60 valstybių, tarp jų Rusija.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimas vyko tokiu metu, kai Ukraina stengiasi pažaboti prorusiškus separatistus šalies rytuose, o Maskva kaltinama teikianti jiems pagalbą.

Tuo tarpu Japonija ir kai kurios Pietryčių Azijos šalys reiškia nerimą dėl Kinijos esą vykdomo bauginimo, susijusio su jos pretenzijomis į ginčijamas teritorijas Rytų Kinijos ir Pietų Kinijos jūrose.

„Mūsų diskusija... labai aiškiai parodė įstatymo viršenybės svarbą, ypač kalbant apie pagarbą valstybių suvereniteto ir teritorinio vientisumo principui“, - sakė Ukrainos ambasadorius ESBO Ihoris Prokopčukas.

„Rusijos Federacijos įvykdyta Krymo aneksija ir toliau jos teikiama parama separatistų grupuotėms Ukrainos rytuose... griauna saugumo bendruomenės koncepcijos pamatą“, - sakė jis per konferenciją Tokijuje.

„Susirinkome tokiu metu, kai ESBO susiduria su rimčiausiu iššūkiu - kai fundamentalūs... principai ir įsipareigojimai yra pažeidžiami vienos dalyvaujančių šalių (Rusijos)“, - sakė jis.

Susitikimo šeimininkė Japonija nestabilumą Europoje stengėsi pateikti tokioje pat šviesoje, kaip virtinę teritorinių ginčų tarp Pekino ir Pietų Kinijos jūros valstybių bei tarp Pekino ir Tokijo dėl salų Rytų Kinijos jūroje.

„Vienašališki veiksmai siekiant jėga pakeisti tarptautinės teisės įtvirtintą status quo kelia didžiulę grėsmę tarptautiniam saugumui“, - sakė I.Prokopčukas.

Japonijos užsienio reikalų ministras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) išsakė analogišką susirūpinimą.

„Status quo keitimas jėga neleistinas, ir Japonija niekuomet nežiūrėjo į situaciją Ukrainoje kaip į gaisrą kitame upės krante“, - sakė ministras, kurio žodžiai cituojami užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Labai svarbu, kad Azija ir Europa užtikrintų įstatymo viršenybę ir dalytųsi patirtimi, kad būtų skatinamas pasitikėjimas ir randami taikūs konfliktų sprendiniai“, - sakė Japonijos diplomatijos vadovas.

Gairės: ESBO, Ukraina, Japonija, Krymas, Ihoris Prokopčukas, karas Ukrainoje, tarptautiniai santykiai, tarptautinė teisė, tarptautinis pripažinimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS