Ukraina kaltina „Gazprom“ derybų dėl dujų tranzito žlugdymu | kl.lt

UKRAINA KALTINA „GAZPROM“ DERYBŲ DĖL DUJŲ TRANZITO ŽLUGDYMU

  • 4

Ukrainos užsienio reikalų viceministrė pareiškė, kad trišalės Rusijos, Ukrainos ir Europos Komisijos techninės ekspertų konsultacijos dėl rusiškų dujų tranzito per Ukrainą antradienį žlugo dėl koncerno „Gazprom“ kaltės.

„Gazprom“ sužlugdė technines trišales konsultacijas dėl dujų, bandydamas įbauginti Europą savo nekontroliuojamumu ir primesti savo sąvokas vietoj civilizuotų taisyklių“, – pareiškė Olena Zerkal.

Antradienį žlugusios konsultacijos turėjo tapti įžanga sausio 21-ąją Briuselyje numatytoms trišalėms Rusijos, Ukrainos ir Europos Komisijos oficialių atstovų deryboms.

„Mes dirbame toliau, ruošiamės ne tik trišalėms konsultacijoms politiniu lygmeniu, bet ir visiems galimiems įvykių scenarijams“, – teigė O. Zerkal.

„Vienintelis dalykas, kuris lieka – nesuteikti „Gazprom“ jokių išimčių, Europos Sąjungos normas taikyti visiems jo projektams, ypač „Nord Stream 2“, kaip to Ukraina reikalauja ilgą laiką. Būtų labai tikslinga, jei atitinkamas ES dujų direktyvų pataisas dabar svarstytų ES Taryba“, – pabrėžė Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Europos integracijos reikalams.

Ukrainos nacionalinis energetikos holdingas „Naftogaz“ praėjusią savaitę pranešė Rusijos koncernui „Gazprom“ pasiūlęs pasirašyti naują ilgalaikę tranzito sutartį mainais už 12 mlrd. JAV dolerių viršijančio ieškinio tarptautiniame arbitraže atsisakymą.

„Naftogaz“ vadovo Andrejaus Kobolevo teigimu, apie tokį pasiūlymą buvo informuota Europos Komisija, jį tikimasi aptarti sausio 21 dienos derybose.

„Gazprom“ tokio Ukrainos pasiūlymo nekomentavo.

Dabartinė „Naftogaz“ ir „Gazprom“ sutartis dėl rusiškų tranzito baigs galioti pasibaigus 2019-iesiems.

Stokholmo tarptautinis arbitražas į vieną bylą yra apjungęs „Gazprom“ ieškinį Ukrainai dėl tranzito sutarties nutraukimo pirma laiko ir Ukrainos „Naftogaz“ ieškinį „Gazprom“ dėl tranzito įkainių ir sąlygų, kurio vertė viršija 12 mlrd. dolerių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Julius

Grazi troica komentuoja: VALENKI, PUSTOGLOVYJ, BEZMOZGLYJ ...GAL BENT siek tiek uzsimaskuotumet?

ne veltui yra sakoma

kur xaxolas praejo, zydui jau nera ka veikti. ale ir idomus tie ukrai, tai jie skelbiasi kad Juodaja jura iskase ir Kapatu kalnus supyle, o jau siais laikais i arbitraza kreipiasi del sutarties kurios niekas nepasirase. kaip juos tokius idiotus dar norejo i europa priimti nerusiavus. jei europai truksta darbo jegos tai ivedei tipo "zalia-melyna" korta, ka turi visas normalus pasaulis ir visas balius, nes nuo to banderu amaro europa jau dabar svarsto kad panaikinti bevisi rezima, o jei jiems ir visai "vadzias" paleisi, tai bus kaip su rumunais ar bulgarais.

Gėda

Verkliana kad rusai "okupantai" tačiau "dujinių" pinigų neatsisako.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS