Ukraina nustatė įtariamus informatorius, galimai prisidėjusius prie smūgio Hrozos kaime | kl.lt

UKRAINA NUSTATĖ ĮTARIAMUS INFORMATORIUS, GALIMAI PRISIDĖJUSIUS PRIE SMŪGIO HROZOS KAIME

  • 0

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) trečiadienį pranešė nustačiusi du įtariamus informatorius, kurie galimai padėjo Rusijos pajėgoms praėjusią savaitę viename kaime įvykdyti daugiau kaip 50 žmonių pražudžiusį išpuolį per šermenis.

SBU įvardijo du šiuo metu Rusijoje gyvenančius vietinius vyrus, teigdama, kad jie įtariami suteikę informacijos, padėjusios surengti raketų ataką prieš Charkivo srityje esantį Hrozos kaimą – tai buvo vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių smūgių per visą plataus masto karą.

Spalio 5 dieną raketa smogė pastatui, kur daugybė žmonių buvo susirinkę į vieno Ukrainos kario šermenis kavinėje. Žuvo 55 žmonės.

SBU nurodė, kad įtariamieji, kurie įvardyti kaip į Rusiją pabėgę 30-metis Volodymyras Mamonas ir jo 23 metų brolis Dmytro Mamonas, perdavė informaciją žinodami, kad per išpuolį tikrai žus vietiniai civiliai gyventojai.

Remiantis tarnybos paskelbtais dokumentais, D. Mamonas dirbo kelių policijos pareigūnu, o jo vyresnysis brolis buvo okupacinės valdžios policijos palydos vairuotojas.

Dalis Charkivo srities buvo rusų okupuota 2022-ųjų vasario–rugsėjo mėnesiais.

Saugumo tarnyba paskelbė V. Mamono telefono žinutes, kuriose buvo klausiama apie šermenų vietą ir velionio karinę tarnybą.

„Sužinojęs tikslų taikaus renginio adresą ir laiką, Volodymyras Mamonas perdavė šią informaciją rusų okupantams, – sakoma pranešime. – Rusai, pasinaudoję gauta informacija, surengė tikslinę ataką prieš Ukrainos kaimą, panaudodami operatyvinį-taktinį raketinį kompleksą „Iskander-M“.“

Jame priduriama, kad persikėlę į Rusiją broliai toliau bendravo su informatorių tinklu Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje, draugiškų pokalbių forma klausinėjo apie karių dislokavimą ir masinius renginius.

Abu vyrai įtariami kartu rengę tėvynės išdavystę ir sąmoningai bendradarbiavę su valstybe agresore – Rusija. V. Mamonas taip pat įtariamas įvykdęs karo nusikaltimą siekiant nužudyti.

SBU atstovas sakė, kad tarnyba bando surasti vyrus ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

Praėjusiais metais „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe / Radio Liberty, RFE / RL) atliktas tyrimas parodė, kad V. Mamonas okupacijos metu vairavo automobilį su prorusišku „Z“ ženklu, patikros punktuose tiekė atsargas Rusijos kariams, plėšikavo ir ieškojo ukrainiečių karių.

Šiuo metu jis už akių teisiamas Poltavos teisme dėl tėvynės išdavystės.

Gairės: karas Ukrainoje, okupantų smūgis, Hrozos kaimas, Charkivo sritis, šermenys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS