Ukraina paragino Vokietiją atsiųsti jai ilgo nuotolio raketų „Taurus“ | kl.lt

UKRAINA PARAGINO VOKIETIJĄ ATSIŲSTI JAI ILGO NUOTOLIO RAKETŲ „TAURUS“

  • 0

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pirmadienį per netikėtą kolegės iš Vokietijos Annalenos Baerbock (Analenos Bėrbok) vizitą Kyjive paragino Berlyną aprūpinti jo šalį ilgo nuotolio raketomis „Taurus“.

Ji pažadėjo tvirtą paramą ir gyrė Ukrainos pažangą siekiant narystės Europos Sąjungoje, tačiau D. Kuleba sakė, kad Vokietija turėtų paspartinti sprendimą dėl raketų tiekimo.

„Nesuprantu, kodėl gaištame laiką“, – spaudos konferencijoje su A. Baerbock kalbėjo D. Kuleba.

„Galėjome pasiekti daugiau ir išgelbėti daugiau ukrainiečių karių ir civilių gyvybių, jei būtume turėję „Taurus“ raketų, – pridūrė jis.

Ukraina birželį pradėjo kontrpuolimą prieš įsitvirtinusias Rusijos pozicijas, tačiau pažanga buvo ribota.

Kyjivas kreipėsi į Vakarų sąjungininkus prašydamas naikintuvų ir raketų, galinčių smogti taikiniams giliau Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje.

„Gerbiame jūsų procedūras, tačiau iš visko, ką žinome apie „Taurus“ raketas, neturime nė vieno objektyvaus argumento to nedaryti“, – sakė D. Kuleba, turėdamas omenyje Berlyno sprendimą dėl ginklų pristatymo.

Vokietija, svarbi Ukrainos politinė ir karinė rėmėja, perdavė Kyjivui tankų „Leopard 2“ ir oro gynybos sistemų.

Kalbėdama apie „Taurus“ ilgojo nuotolio raketas A. Baerbock sakė: „Kaip ir per ankstesnius pristatymus, visos šios problemos turi būti išspręstos.“

A. Baerbock, Kyjive apsilankiusi ketvirtą kartą nuo 2022-ųjų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, teigė, kad Vokietija nemažins paramos Ukrainai.

Jungtinė Karalystė ir Prancūzija suteikė Ukrainai ilgojo nuotolio raketų „Storm Shadow“ ir SCALP, kurios, Kyjivo teigimu, yra būtinos siekiant sutrikdyti Rusijos tiekimo linijas.

Ukrainos siekis tapti Europos Sąjungos nare yra svarbi ukrainiečių ir Europos diplomatų diskusijų tema.

Prieš metus Ukraina gavo ES kandidatės statusą ir tikisi šiais metais pradėti oficialias derybas dėl to, ką reikia padaryti, kad jos narystė būtų patvirtinta.

A. Baerbock teigė, kad kai kuriose srityse, įskaitant teismų reformas, jau padaryta didelė pažanga, tačiau kovojant su korupcija dar reikia nueiti ilgą kelią.

Ji pakartojo Vokietijos „ryžtingą paramą Ukrainai pakeliui į Europos Sąjungą“.

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina paragino atsiųsti, vokietija, ilgo nuotolio raketos Taurus, Annalena Baerbock
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS