Ukraina ragina Vakarus perduoti jai įšaldytą Rusijos turtą | kl.lt

UKRAINA RAGINA VAKARUS PERDUOTI JAI ĮŠALDYTĄ RUSIJOS TURTĄ

  • 0

Kyjivas pirmadienį paragino Vakarus perduoti jam konfiskuoto Rusijos turto kontrolę, kad šį turtą būtų galima panaudoti Ukrainos atstatymui ir atsigavimui.

Vašingtone ir Europoje vis dažniau pasigirsta raginimų įsteigti fondą Ukrainai, panaudojant milijardus dolerių, esančių Rusijos sąskaitose, investicijose ir kitame turte, kurį Vakarai įšaldė dėl Maskvos 2022 metų invazijos į kaimyninę šalį.

„Rusijos turto konfiskavimas turėtų tapti patikimu paramos mūsų šaliai ir mūsų atsigavimo finansavimo šaltiniu“, – spaudos konferencijoje sakė ukrainiečių ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis.

Ukraina perspėja, kad jai labai reikia didesnės karinės ir finansinės pagalbos, o naujas 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) vertės JAV pagalbos paketas vis dar įstrigęs Kongrese.

D. Šmyhalis paragino Vakarų šalis imtis skubių veiksmų prieš rinkimus ir politinius pokyčius, kurie gali sutrikdyti šias pastangas.

„Mums reikia nuspėjamumo ir stabilumo, nepriklausomai nuo laiko, nepriklausomai nuo politinių svyravimų (ir) rinkimų ciklų, kurie vyks pasaulyje“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen) sakė, kad esama rimto „moralinio argumento“ konfiskuoti turtą ir perduoti jį Ukrainai.

Ji paragino Didžiojo septyneto (G-7) valstybes išnagrinėti galimybes.

Tuo metu Rusija pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų, jei jos konfiskuotas turtas bus nukreiptas Ukrainai, ir pasmerkė pasiūlymą kaip, jos nuomone, destruktyvų.

Gairės: karas Ukrainoje, Denysas Šmyhalis, įšaldytas Rusijos turtas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS