Ukraina: Rusijos pajėgos naudoja E. Musko „Starlink“ interneto ryšį | kl.lt

UKRAINA: RUSIJOS PAJĖGOS NAUDOJA E. MUSKO „STARLINK“ INTERNETO RYŠĮ

Ukrainos karinės žvalgybos atstovai teigia, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje naudojasi Elono Musko bendrovės palydoviniu interneto ryšiu, informuoja dpa.

Milijardieriaus E. Musko „Starlink“ interneto ryšys perduodamas palydovais į atokias vietoves, kur nėra mobiliojo ryšio signalo. Dar visai neseniai „Starlink“ paslaugos Ukrainoje buvo suteikiamos tik šios šalies pajėgoms.

Tačiau sekmadienį Ukrainos pagrindinis žvalgybos direktoratas paskelbė perėmęs pokalbius, kurie įrodo, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje dabar taip pat naudoja E. Musko internetinio ryšio platformą.

Ukrainos žvalgybos pareigūnai išplatino garso įrašą, kuris, pasak jų, buvo užfiksuotas rusų fronto pusėje. Jame rusiškai kalbantis vyras sako, kad „Starlink veikia, yra internetas“.

E. Musko bendrovė „SpaceX“, teikianti „Starlink“ paslaugas, aiškina nebendradarbiaujanti su Rusijos valdžia ar Rusijos kariuomene.

„SpaceX niekada nepardavė ir neprekiavo „Starlink“ Rusijoje, ir nesiuntė įrangos į vietoves Rusijoje“, – įmonė parašė savo paskyroje socialiniame tinkle „X“, kuris taip pat priklauso E. Muskui.

Bendrovė teigė išsiaiškinsianti tuos atvejus, kai „Starlink“ terminalais naudojamasi be leidimo ir, jeigu reikia, juos išjungs.

JAV veikiantis gynybos naujienų portalas „Defense One“ anksčiau šią savaitę paskelbė, remdamasis anoniminiais šaltiniais Ukrainos kariuomenėje, kad rusai karo zonoje „Starlink“ terminalus pradėjo naudoti prieš keletą mėnesių.

Kai kurios žiniasklaidos priemonės taip pat rašė, kad „Starlink“ terminalai į rusų rankas pateko per tarpininkus Dubajuje. Tačiau šių pranešimų kol kas nepatvirtino nei viena kariaujanti pusė.

Anot „Starlink“, jos interneto paslaugos neteikiamos Dubajuje, o ten šių įrenginių užsisakyti negalima ir nevyksta autorizuota prekyba jais.

„Starlink“ palydovinio interneto ryšiui teko svarbus vaidmuo Ukrainai ginantis nuo Rusijos. Po Rusijos plataus masto įsiveržimo į Ukrainą 2022 m. vasarį, „SpaceX“ suteikė Ukrainai daugybę „Starlink“ terminalų ir iš pradžių paslaugas už jų naudojimą teikė nemokamai.

Vis dėlto vėliau E. Muskas, regis, apribojo „Starlink“ palydovinį interneto ryšį Ukrainoje. 2023 m. jis pripažino sutrukdęs Ukrainai užpulti Rusijos Juodosios jūros laivyną, kai neleido aktyvuoti „Starlink“ ryšio vietovėse prie Ukrainai priklausančio, bet Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Gairės: Elonas Muskas, Starlink, karas Ukrainoje, Rusija, internetas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS