Ukrainos kariuomenės vadas: oro gynyba turi amunicijos dar kelioms atakoms | kl.lt

UKRAINOS KARIUOMENĖS VADAS: ORO GYNYBA TURI AMUNICIJOS DAR KELIOMS ATAKOMS

Kyjivo mobilioji oro gynyba turi pakankamai amunicijos atremti dar kelias galingas atakas, bet tada reikės daugiau Vakarų pagalbos, trečiadienį sakė Ukrainos kariuomenės vadas.

Praėjusių metų pabaigoje Rusija surengė didžiausias nuo pirmųjų invazijos dienų raketų ir bepiločių orlaivių atakas, o antradienį vėl bombardavo sostinę ir antrą pagal dydį Charkivo miestą, žuvo penki žmonės, dešimtys buvo sužeisti.

„Dabartinė padėtis yra tokia, kad mobiliosios oro gynybos grupės turi nešiojamųjų oro gynybos sistemų amunicijos atremti dar kelias galingas atakas“, – per susitikimą su kariais prie Kyjivo naujienų agentūrai AFP sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų jungtinių pajėgų vadas Serhijus Najevas.

„Tačiau vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu mums reikia Vakarų šalių pagalbos, kad galėtume papildyti raketų atsargas“, – pridūrė generolas leitenantas, atsakingas už mobiliuosius oro gynybos padalinius Kyjive ir Ukrainos šiauriniame regione. Šie padaliniai apginkluoti nešiojamaisiais ginklais, o ne galingesnėmis sistemomis, tokiomis kaip „Patriot“. „Prioritetas yra daugiau amunicijos“, – sakė S. Najevas, nes rusai siekia „išeikvoti mūsų oro gynybos sistemą“.

„Žinoma, norėtume daugiau raketų sistemoms „Patriot“ ir pačių sistemų“, – sakė jis, turėdamas omenyje galingesnes JAV tiekiamas „žemė-oras“ raketų sistemas, pasak Ukrainos, antradienį numušusias 10 Rusijos paleistų balistinių raketų „Kinžal“.

Jokia kita oro gynybos sistema pasaulyje nėra pajėgi parodyti tokių rezultatų, ypač kovojant su Rusija.

Kyjivo teigimu, naujausios atakos rodo, kad Vakarų sąjungininkės turi paspartinti oro gynybos įrangos, kovinių bepiločių orlaivių ir ilgojo nuotolio raketų pristatymą.

Kyjivą saugančio oro gynybos dalinio kariai pademonstravo mobiliąją ginkluotę, kurią panaudojo per pastaruosius smūgius numušant Rusijos raketas ir dronus. S. Najevas įteikė kariams medalius ir gyrė jų taiklumą. Jis sakė AFP, kad antradienį „mūsų veiksmingumas siekė maždaug 90 proc.“. „Jokia kita oro gynybos sistema pasaulyje nėra pajėgi parodyti tokių rezultatų, ypač kovojant su Rusija“, – pridūrė jis.

Paklaustas, ar Kyjivo gyventojai gali jaustis saugūs, S. Najevas atsakė: „Mūsų užduotis yra gerinti oro gynybos sistemos efektyvumą, mes prie to dirbame 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę“. „Kiekvienas Ukrainos pilietis turėtų žinoti, kad karinė vadovybė daro viską, ką gali, kad garantuotų jų ramybę“, – pabrėžė jis.

Vienas kareivis, valdantis priešlėktuvinį ginklą „Stinger“, papasakojo, kaip antradienį jis ir jo komanda numušė dvi sparnuotąsias raketas, panaudoję JAV tiekiamą nešiojamąją sistemą ir priešlėktuvinį pabūklą ZU-23. Pasak jo, neseniai rusai panaudojo naują taktiką, kad suklaidintų gynybą. Jie paleido apgaulingas raketas, skleidžiančias infraraudonuosius spindulius. To niekada anksčiau nebuvo ir tai yra problema stingeriams, sakė jis. „Maždaug prieš mėnesį pirmą kartą apie tai išgirdome, o dabar ir pamatėme“, – sakė karys ir pridūrė, kad šiuo atveju naujoji rusų taktika nepasiteisino.

Gairės: karas Ukrainoje, Serhijus Najevas, oro gynyba, amunicija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS