Ukrainos prezidentas paragino Vakarus nekelti panikos dėl Rusijos karių telkimo | kl.lt

UKRAINOS PREZIDENTAS PARAGINO VAKARUS NEKELTI PANIKOS DĖL RUSIJOS KARIŲ TELKIMO

  • 5

Ukrainos prezidentas paragino Vakarus vengti kelti paniką dėl Rusijos karių telkimo jo šalies pasienyje ir perspėjo, kad didžiausia grėsmė Ukrainai tebėra vidinė destabilizacija, praneša LNK.

Pirmoji grupė Ukrainos karių dalyvauja pratybose, kaip naudoti iš Jungtinės Karalystės gautas prieštankinių raketų sistemas.

„100 proc., kad tankai nevažiuos, nes jau turime daug prieštankinių ginklų. Jei būčiau priešas, tanko tikrai nenaudočiau“, – sakė karininkas Zinovy Tuzhansky.

Į Ukrainą iš Amerikos jau atgabenta 81 tona įvairaus kalibro šaudmenų. Jungtinės Valstijos planuoja 45 aviacijos reisais atgabenti Ukrainai karinę pagalbą, kurios vertė – apie 200 mln. dolerių. Šią pagalbą be kita ko sudaro šaudmenys, prieštankinės raketos, šaulių ginklai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Šaliai ginkluojantis, o kariams treniruojantis Ukrainos lyderis bando mažinti įtampą. Volodymyras Zelenskis paragino Vakarus vengti kelti paniką ir perspėjo, kad didžiausia grėsmė Ukrainai tebėra vidinė destabilizacija.

100 proc., kad tankai nevažiuos, nes jau turime daug prieštankinių ginklų. Jei būčiau priešas, tanko tikrai nenaudočiau.

„Jei Rusija šiandien praneš, kad yra už Minsko derybas ir neketina pulti Ukrainos, ji tikrai gali parodyti žingsnius, kurie patvirtina šiuos žodžius. Kodėl tiek daug kareivių? Kodėl taip dažnai treniruojasi? Jie sako, kad turi galingą armiją. Kodėl čia? Kodėl prie pat mūsų sienų? Reikia konkretumo, esminių dalykų. Turite klausimų? Susėskime ir pasikalbėkime“, – teigė V. Zelenskis.

Savo ruožtu Pentagono vadovas pareiškė, kad konflikto Ukrainoje vis dar galima išvengti.

„Ponas V. Putinas taip pat gali pasielgti teisingai. Nėra jokios priežasties, kad situacija turėtų virsti konfliktu. Jis gali pasirinkti deeskaluoti padėtį. Jis gali įsakyti savo kariams pasitraukti. Jis gali pasirinkti dialogą ir diplomatiją. Kad ir ką jis nuspręstų, JAV palaikys sąjungininkus ir partnerius“, – kalbėjo JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Scanpix nuotr.

O užsienio agentūra „Reuters“ pranešė, kad Rusija netoli Ukrainos didina atsargas, siunčia perpilamo kraujo. Dabartiniai ir buvę JAV pareigūnai agentūrai teigė, kad tokie signalai kaip kraujo atsargos yra labai svarbūs nustatant, ar Maskva galėtų būti pasirengusi įvykdyti invaziją į Ukrainą, jei V. Putinas nuspręstų taip padaryti.

Savo ruožtu JAV neseniai pranešė didinančios beveik 9 tūkst. karių parengties lygį ir nurodė jiems ruoštis galimai dislokacijai. Amerikos prezidentas pareiškė, kad dalis karių gali netrukus pajudėti Europos link.

„Artimiausiu metu perkelsiu karių į Rytų Europą į NATO šalis. Ne per daug“, – šnekėjo Joe Bidenas.

Su Rusijos prezidentu artimiausiu metu žada pasikalbėti Jungtinės Karalystės premjeras. Jis ketina paraginti V. Putiną atsitraukti. Borisas Johnsonas taip pat žada nuvykti į Ukrainą.

Vis dėlto Didžiosios Britanijos kovos su korupcija prievaizdai būgštauja, kad į Londoną plūstantys neva nešvarūs Rusijos pinigai kelia grėsmę nacionaliniam saugumui ir gali sumažinti Vakarų sankcijų Maskvai poveikį. Britų valdžia reguliariai kaltinama užmerkianti akis prieš oligarchų grynuosius pinigus, įplaukiančius į Londoną ir jo finansų centrą. Kovos su korupcija priežiūros organizacija „Transparency International“ nurodė, kad korupcija arba ryšiai su Kremliumi įtariamiems rusams Britanijoje priklauso nekilnojamojo turto, kurio vertė beveik 2 mlrd. eurų.

GALERIJA

  • Ukrainos prezidentas paragino Vakarus nekelti panikos dėl Rusijos karių telkimo
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nuomone

Tie is uz atlanto tai tik kursto kad karas ivyktu ginklus siuncia spiceliai provokuoja jiem tai kas kai kitur karas jie lobsta

1

Oligarchai griz namo. Visur gerai, namie geriausiai.

Kanavalec

Tai ką - karo nebus ? Nu nafik. O mes taip laukėm. Tris mėnesius visokio plauko ciucikai lojo "karas" "karas" "rusai puola", o dabar jankiai įprūdijo ginklų už 200 mln. ir viskas tuo baigėsi ? Ukrainos liaudis sumokės už tą barachlo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS