Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė Rusijos tanklaivį | kl.lt

UKRAINOS SAUGUMO TARNYBA SULAIKĖ RUSIJOS TANKLAIVĮ

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ketvirtadienį pranešė kartu su karine prokuratūra sulaikiusi Rusijos tanklaivį „Nejma“, pernai lapkritį blokavusį ukrainiečių karinius laivus per incidentą Kerčės sąsiauryje, o Maskva pareiškė, kad Kijevas dėl šio žingsnio greitai sulauks „pasekmių“.

Ukrainos sienų apsaugos tarnyba nurodė, kad trečiadienį į Izmajilo uostą pietinėje Odesos srityje atplaukė Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“. Ukrainiečių pareigūnai sakė nustatę, kad šis laivas yra pervadintas tanklaivis „Nejma“, panaudotas Kerčės sąsiauriui blokuoti. Manoma, kad laivą valdanti Rusijos bendrovė pakeitė jo pavadinimą, siekdama nuslėpti ryšį su minėtu incidentu.

Per incidentą, įvykusį lapkričio 25 dieną, Rusija sulaikė Ukrainos karinius laivus „Nykopol“, „Berdiansk“ ir vilkiką „Jany Kapu“, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą per Kerčės sąsiaurį šalia Maskvos aneksuoto Krymo. Rusija taip pat sulaikė 24 šių laivų įgulų narius ir ruošiasi juos teisti už „neteisėtą valstybės sienos kirtimą“.

Ukrainiečių jūreiviams gresia įkalinimas iki šešerių metų, sako advokatai.

Kremliaus kritikai perspėjo, kad Rusija rengia parodomąjį jų teismo procesą. Ukrainos pareigūnai nurodė, kad Rusijos tanklaivis „Nejma“ dalyvavo blokuojant Ukrainos karinių laivų judėjimą.

SBU ir karinės prokuratūros pareigūnai bei pasieniečiai sulaikė „Nika Spirit“ Izmajile ir atliko jame kratą, siekdama rasti su incidentu Kerčės sąsiauryje susijusių dokumentų, radijo pokalbių įrašų ir laivo žurnalų. Taip pat buvo apklausti įgulos nariai, o laivas buvo pripažintas daiktiniu įkalčiu, todėl teismo bus prašoma leisti jį areštuoti, sakoma SBU pranešime.

Saugumo tarnybos atstovė Olena Hitlianska sakė, kad daugiau informacijos apie Rusijos laivo sulaikymą bus paskelbta vėliau, kad nebūtų pakenkta tyrimui. „Gerbiami žurnalistai, suprantu jūsų smalsumą sužinoti detalių apie Rusijos tanklaivio sulaikymą! Tarnyba šiandien pateikė informaciją, nepakenksiančią tyrimui. Visas detales, įskaitant susijusias su įgulą, papasakosime vėliau“, – ji parašė socialinio tinklo paskyroje „Facebook“.

„Piratiškas užgrobimas“

Maskva savo ruožtu pagrasino Kijevui, kad jis gali patirti neįvardytų „pasekmių“. „Aiškinamės, kas įvyko, kad galėtume imtis atitinkamų priemonių“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė.

„Jeigu yra įkaitais paimta Rusijos piliečių, tai bus interpretuota kaip šiurkščiausias tarptautinės teisės pažeidimas, o pasekmių nereikės ilgai laukti“, – pridūrė atstovė.

Rusija ir Ukraina konfrontuoja nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį ir ėmėsi teikti pagalbą prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje. Per šį separatistinį konfliktą vadinamajame Donbase žuvo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių.

SBU paskelbė vaizdo įrašą, rodantį tanklaivyje su Rusijos vėliava išsilaipinusius ukrainiečių pareigūnus.

Lapkritį prie Kerčės sąsiaurio įvykęs buvo pirmoji atvira abiejų šalių ginkluotųjų pajėgų konfrontacija. Sulaikyti ukrainiečių jūreiviai tebėra laikomi Maskvoje. Tarptautinis jūrų teisės tribunolas, įsikūręs Vokietijos Hamburgo uostamiestyje, ragino Rusiją paleisti jūreivius ir grąžinti juos Ukrainai. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Ukrainos naujasis vadovas Volodymyras Zelenskis anksčiau šį mėnesį telefonu aptarė galimą apsikeitimą kaliniais.

Vienas Rusijos senatorius ketvirtadienį pareiškė, kad tanklaivio sulaikymas yra „piratiškas užgrobimas“.

„Dabar Jungtinių Tautų jūrų tribunolas visokeriopai gali aiškintis, nes tai – svetimų laivų užgrobimas – yra būtent jo kompetencija. Štai tegul ir aiškinasi“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

„To negalima tapatinti su įvykiais Kerčės sąsiauryje. Tada Ukrainos laivai įvykdė Rusijos valstybės sienos pažeidimą, o šiuo atveju mūsų laivas („Nejma“) buvo uoste. Jį sulaikė ir užgrobė“, – piktinosi senatorius.

Tuo metu Federacijos Tarybos užsienio reikalų komiteto komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas pabrėžė, kad įvykio aplinkybes būtina ištirti. „Aplinkybes būtina patikslinti. Išsiaiškinti Zelenskio poziciją. Kas dabar yra tikroji Ukraina? Kai ji toliau žvangina ginklais, ar kai siekia taikos?“ – rašoma K. Kosačiovo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Pasak senatoriaus, jeigu SBU veikia leidus prezidentui, tuomet „Volodymyras Zelenskis faktiškai tęsia provokaciją, surengtą jo pirmtako (Petro) Porošenkos dėl savosios rinkimų kampanijos“.

„Ir tai labai blogai – tiek Ukrainai, tiek santykiams su Rusija, tiek visiems žmonės, labai laukusiems iš Zelenskio naujos politikos“, – pridūrė K. Kosačiovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

.....

Ant pempės tuos haholus garilkos prigėrė vaidenasi.

Kns to Kaunietis

Tam,kad kaunieciu vardu tokias sapaliones rasyti,vertetu pirma mokintis lietuviu kalbos ir gerbti cia gyvenanciu zmoniu poziuri bei ju kultura,gerbiamas troli.Eik geriau miegoti ir nekvailiok!

Kaunietis

Dabar uktainieciai nuciulps islaizis batus ir palinkes gero kelio rusu jureivem
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS