V. Putinas atvyko į Kaliningradą, žada aptarti tranzito per Lietuvą klausimus | kl.lt

V. PUTINAS ATVYKO Į KALININGRADĄ, ŽADA APTARTI TRANZITO PER LIETUVĄ KLAUSIMUS

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį atvyko vizito į Kaliningrado sritį, kur, pasak Kremliaus, ruošėsi aptarti tranzito per Lietuvą klausimus, dėl karo Ukrainoje tvyrant aštriai įtampai tarp Maskvos ir ES.

„Žinoma, Kaliningradas yra labai svarbus Rusijos regionas... Sudėtinga situacija, susijusi su mokėjimais Europai, be abejo, bus aptarta“, – prieš vizitą Rusijos žiniasklaidai sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Vizito metu V. Putinas mokslo metų pradžios proga susitiko su Kaliningrado srities mokyklų moksleiviais ir atsakė į klausimus įvairiomis temomis – nuo ekonomikos, kosmoso tyrinėjimo iki Kremliaus karinės intervencijos Ukrainoje.

„Mūsų karių misija – sustabdyti šį karą [Donbase], apsaugoti žmones ir, žinoma, pačią Rusiją“, – televizijos reportažuose sakė V. Putinas.

Jo teigimu, „dabartinės Ukrainos teritorijoje buvo pradėtas kurti antirusiškas anklavas, keliantis grėsmę mūsų šaliai“.

V. Putino vizitas į Kaliningradą surengtas kilus įtampai tarp Maskvos ir Briuselio po to, kai Europos Sąjunga įvedė Rusijai virtinę sankcijų dėl įsiveržimo į Ukrainą.

Mūsų karių misija – sustabdyti šį karą [Donbase], apsaugoti žmones ir, žinoma, pačią Rusiją.

Birželį Rusija įsivėlė į ginčą su Lietuva, Vilniui apribojus sankcionuotų prekių tranzitą geležinkeliais iš žemyninės Rusijos dalies į Kaliningradą.

Po Maskvos grasinimų ir protestų Briuselis pareiškė, kad Lietuva turi leisti tranzitu gabenti rusiškas prekes, išskyrus ginklus.

Praėjusį mėnesį Rusija pranešė, kad Kaliningrado srityje dislokavo tris lėktuvus, apginkluotus raketomis „Kinžal“, kurias Maskva vadina hipergarsiniais ginklais. Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad šie orlaiviai vykdys „kovinį budėjimą visą parą“.

Kaliningrado sritis, kurią, einant į pabaigą Antrajam pasauliniam karui, iš Vokietijos atėmė Raudonoji armija, buvo atskirta nuo pagrindinės Rusijos dalies, kai iširo Sovietų Sąjunga, o Lietuva tapo nepriklausoma valstybe.

Šis Baltijos jūros eksklavas, įsiterpęs tarp NATO narių Lietuvos ir Lenkijos, yra smarkiai militarizuotas ir neturi sausumos sienos su Rusija.

Gairės: karas Ukrainoje, Kaliningradas, Vladimiras Putinas, tranzitas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS