V. Putinas: NATO pratybos Juodojoje jūroje yra provokuojamos | kl.lt

V. PUTINAS: NATO PRATYBOS JUODOJOJE JŪROJE YRA PROVOKUOJAMOS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui (Emaniueliui Makronui), kad „provokuojamos“ JAV vadovaujamos pratybos Juodojoje jūroje „didina įtampą“ tarp Maskvos ir NATO, pranešė Kremlius.

Abu lyderiai taip pat išreiškė „nepasitenkinimą“ dėl padėties Rytų Ukrainoje, kurią Maskva laiko „blogėjančia“, nurodoma Kremliaus pareiškime.

Ten pat rašoma, kad V. Putinas „atkreipė dėmesį į Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų vadovaujamų plataus masto pratybų Juodojoje jūroje, didinančių įtampą tarp Rusijos ir NATO, provokacinį pobūdį“.

V. Putino komentarai paskelbti Vakarams reiškiant susirūpinimą dėl Rusijos karinės veiklos netoli Ukrainos.

Pasak Eliziejaus rūmų, E. Macronas sakė kolegai Rusijos vadovui, kad Paryžius yra pasirengęs ginti Ukrainos teritorinį vientisumą.

Praėjusią savaitę V. Putinas pareiškė, kad Kremlius laiko rimtu iššūkiu neseniai vykusius JAV ir kitų NATO šalių laivų manevrus Juodojoje jūroje.

Jis valstybinei televizijai sakė, kad Rusijos gynybos ministerija svarstė „siūlymą surengti savo pačios neplaninius mokymus tuose pačiuose vandenyse“.

„Tačiau manau, kad tai netinkama ir kad nereikia toliau eskaluoti situacijos“, – pažymėjo valstybės vadovas.

Atrodo, V. Putinas turėjo omenyje pranešimus, kad pratybose Juodojoje jūroje dalyvavo keli JAV karo laivai. Maskva pareiškė, kad „stebėjo“ tuos manevrus.

Remiantis Kremliaus pareiškimu, V. Putinas taip pat kritikavo Ukrainą dėl „neseniai panaudotų“ bepiločių orlaivių konflikte su prorusiškais sukilėliais Donbase.

Praėjusį mėnesį Kijevas paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje esą matyti, kaip prieš separatistus pirmąkart panaudojamas turkų gamybos dronas „TB2 Bayraktar“.

V. Putino teigimu, tokia ginkluotė pažeidžiamas 2015 metais Minske pasirašytas taikos susitarimas.

Tuo metu Pentagono atstovas spaudai Johnas Kirby (Džonas Kerbis) nesureikšmino JAV manevrų kritikos ir pareiškė, kad Rusijos karinis aktyvumas netoli Ukrainos „tebekelia mums susirūpinimą“.

Anot J. Kirby, Jungtinės Valstijos skaidriai informuoja apie savo karines pratybas, taip pat skelbia pranešimus spaudai, kuriuose pateikia detalių ir nuotraukų.

„Visos mūsų pratybos yra gynybinio pobūdžio, jos atitinka mūsų aljansus ir įsipareigojimus partneriams regione“, – pabrėžė Pentagono atstovas.

„Iš Rusijos pusės nėra jokio skaidrumo, kalbant apie šį pajėgų telkimą vakarinėje šalies dalyje“, – pažymėjo J. Kirby.

Praėjusią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) perspėjo Maskvą nedaryti dar vienos „rimtos klaidos“ dėl Ukrainos, Vašingtonui reikalaujant pasiaiškinti dėl karių judėjimo pasienyje.

ES savo ruožtu pareiškė, kad blokui taip pat kelia nerimą tokia Rusijos karinė veikla.

27 nares turinti Bendrija nurodė stebinti padėtį kartu su savo partneriais, įskaitant JAV ir Jungtinę Karalystę.

Maskva sulaukia kaltinimų augant įtampai tarp ES ir Rusijos dėl migracijos krizės Lenkijos ir Kremliaus remiamos Baltarusijos pasienyje.

2014 metais Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. Nuo to laiko Kijevas šalies rytuose kovoja su prorusiškais sukilėliais. Šis konfliktas pareikalavo jau daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

o

ka daro erdoganato nupirkes rusu naikintuvu ir jais numuses 1 is ju tokia tai /draugyste/ kai jeskomi draugai tampa priesais nes viskas perkama isskyrus sazine ir garbe=== ===

VYTARUI...

Yra toks nedidelis skirtumas - Rusija kariuomenę telkia SAVO žemėje, o teroristinė Amerika, kaip įprasta - svetimoje. Ir trečią pasaulinį karą jie organizuoja ne Amerikoje, o Europoje, Ukrainos nacionalistų pagalba.

Vytaras

O Rusijos kariuomenės telkimas prie Ukrainos sienų ir Krymo okupaciją tai neprovokavimas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS