V. Zelenskis: ЕS pratęs sankcijas Rusijai | kl.lt

V. ZELENSKIS: ЕS PRATĘS SANKCIJAS RUSIJAI

  • 5

Europos Sąjunga pratęsė sankcijas Rusijos ekonomikos sektoriams ir dėl neteisėtos Krymo aneksijos įvestas sankcijas atitinkamai 12 ir 6 mėnesiams, pirmadienį pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šiandien su džiaugsmu išgirdau iš mūsų draugų europiečių, kad jų pozicija dėl Rusijos elgesio lieka tvirta ir nepakitusi. Sankcijos sektoriams ir „Krymo sankcijos“ pratęsiamos atitinkamai 12 ir 6 mėnesiams“, – sakė V . Zelenskis po Ukrainos ir ES lyderių viršūnių susitikimo Kijeve surengtoje bendroje spaudos konferencijoje.

Jis pabrėžė, kad būtina tęsti sankcijų politiką, kol bus įgyvendinti Minsko susitarimuose numatyti įsipareigojimai, atstatytas Ukrainos suverenumas ir teritorinis vientisumas.

„Tik, prašau, nepagalvokite, kad „sankcijos“ yra mano mėgstamas žodis. Mano mėgstamas žodis – „taika“. O sankcijų politika – tai paskutinė civilizuota priemonė jai įgyvendinti“, – pridūrė prezidentas.

Atšauks ekonominę blokadą?

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, kad gali atšaukti „ekonominę blokadą“, taikomą Rytų Ukrainos separatistų kontroliuojamiems regionams, jei Kijevui bus grąžintos neteisėtai nacionalizuotos vietos bendrovės.

„Viskas įmanoma, viską artimiausiu metu galima atidaryti, bet prašome tuomet grąžinti neteisėtai nacionalizuotas mūsų bendroves, kurios šiuo metu veikia laikinai okupuotuose teritorijose“, – po Ukrainos ir ES derybų Kijeve surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo V. Zelenskis.

Birželį Ukrainos atstovas Trišalėje kontaktinėje grupėje padėčiai Donbase taikiai sureguliuoti, buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, pareiškė, kad atšaukti separatistiniams regionams taikomų sankcijų neįmanoma, kol Kijevui nebus grąžinta juose veikiančių objektų teisinė kontrolė.

V. Zelenskis taip pat pabrėžė, kad norint sureguliuoti padėtį konflikto krečiamoje Rytų Ukrainoje būti išspręsti pensijų ir socialinių išmokų klausimą.

Valstybės vadovas priminė, kad į pensiją Ukrainoje gali pretenduoti tik persikėlėliai, kurie gyveno „okupuotuose teritorijose“ ne ilgiau kaip du mėnesius.

„Pasiūlėme kitą žingsnį: suteikime žmonėms daugiau galimybių būti žmonėmis. Pasiūlėme vienerių metų terminą, nors labai tikiuosi, kad po metų šis karas nebevyks“, – pabrėžė V. Zelenskis.

Jis taip pat mano, kad būtina drausti vežti į Rytų Ukrainos separatistinius regionus tik nebūtinas prekes, siekiant palengvinti „politinių žaidimų nežaidžiančių“ žmonių gyvenimą.

Svarsto nepripažinti pasų

Europos Sąjunga pasiruošusi svarstyti galimybę nepripažinti Rusijos pasų, išduotų Kijevo vyriausybės nekontroliuojamų Ukrainos rytinių regionų gyventojams, pirmadienį pranešė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

„Smerkiame Rusijos veiksmus, suteikiančius Ukrainos rajonų, šiuo metu nekontroliuojamų vyriausybės, gyventojams supaprastinta tvarka gauti Rusijos pilietybę. Tai prieštarauja Minsko susitarimams, ir esame pasiruošę svarstyti tolesnius variantus, įskaitant tokių Rusijos pasų nepripažinimą“, – D. Tuskas sakė per spaudos konferenciją Kijeve, surengtą po Ukrainos ir ES lyderių susitikimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

kaip

tik sankcijos rusams padėjo susitvarkyti savo žemės ūkį, jie dabar patys eksportuoja grūdus ir mėsą, jau ne kartą skaičiau vokiečių žiniasklaidoje, kad tik Vokietija per sankcijas prarado 170 milijardų, o rusai per sankcijais su visais 40 milijardų, taigi ne rusams reikalinga Europa, bet Europai reikalinga Rusija

Tomas

Keista kad salys ,kuria ne ES,kontrolioja sankcijas.

Nu geras

Ukraine jau jevrosojuza valdo.tai tipo europos pedai ir ulitkos jau visai sudebileje ?kad kas tik nori tas juos kriusa ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS