V. Zelenskis: su Rusija jokių pokalbių nebebus | kl.lt

V. ZELENSKIS: SU RUSIJA JOKIŲ POKALBIŲ NEBEBUS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį perspėjo, kad šią savaitę, kai šalis minės 31-ąsias nepriklausomybės metines, Rusija gali žengti provokacinį žingsnį ir surengti į nelaisvę paimtų ukrainiečių teismą.

V. Zelenskis savo vakariniame kreipimesi citavo žiniasklaidos pranešimus, esą trečiadienį, per Ukrainos nepriklausomybės dieną, Rusija gali surengti viešą teismą į nelaisvę paimtiems Mariupolio uostamiesčio gynėjams.

Ukrainos nepriklausomybės diena šiemet sutaps su Rusijos invazijos į provakarietišką kaimynę pradžios vasario 24-ąją šešių mėnesių sukaktimi.

„Kad ir ką galvotų okupantai, kad ir ką jie planuotų, mūsų valstybės reakcija bus visiškai suprantama. Jei šis niekingas teismo procesas įvyks, jei mūsų žmonės bus atvežti į tas patalpas pažeidžiant visus susitarimus, visas tarptautines taisykles... Tai bus riba, kai nebebus įmanomos jokios derybos“, – sakė V. Zelenskis savo vaizdo kreipimesi.

„Rusija pati atkirs save nuo derybų. Jokių pokalbių nebebus. Mūsų valstybė viską pasakė“, – kalbėjo prezidentas.

Ukrainos sostinėje Kyjive trečiadienį, kuris Nepriklausomybės dienos proga bus išeiginė, bus draudžiami vieši susibūrimai, o Charkive bus įvesta komendanto valanda.

Ankstesnę dieną V. Zelenskis taip pat įspėjo, kad Rusija gali padaryti kažką ypatingai „žiauraus“ per Ukrainos nepriklausomybės dieną.

„Rusija gali pamėginti padaryti kažką ypatingai šlykštaus, ypatingai žiauraus“, – šeštadienį sakė prezidentas.

„Vienas iš pagrindinių priešo uždavinių – mus pažeminti“, bet „turime būti pakankamai stiprūs, kad atsilaikytume prieš visas provokacijas“ ir „priverstume okupantus sumokėti už jų terorą“, kalbėjo jis.

„Būkite budrūs“

Prezidento padėjėjas Mychaila Podoliakas sakė, kad Rusija taip pat gal suintensyvinti bombardavimo kampaniją.

„Rusija – archaiška valstybė, savo veiksmus siejanti su tam tikromis datomis; tai tam tikras pamišimas“, – sakė M. Podoliakas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax Ukraine“.

„Jie mūsų nekenčia ir bandys intensyvinti... mūsų miestų, įskaitant Kyjivą, apšaudymą sparnuotosiomis raketomis“, – prognozavo jis.

Kyjivo valdžia sekmadienį pranešė rugpjūčio 22–25 dienomis drausianti viešus susibūrimus.

Šiaurės rytinės Charkivo srities administracijos vadovas paskelbė, kad bus įvesta komendanto valanda, truksianti nuo rugpjūčio 23-iosios vakaro iki rugpjūčio 25-osios ryto.

„Neleisime jokių priešo provokacijų. Per mūsų nepriklausomybės šventę būkite kiek įmanoma budrūs“, – per platformą „Telegram“ rašė srities administracijos vadovas Olehas Synjehubovas.

Charkivas kelias pastarąsias savaites buvo reguliariai bombarduojamas Rusijos pajėgų. Sekmadienį pranešta, kad ankstesnę naktį per rusų pajėgų smūgius viena moteris žuvo ir dar du civiliai buvo sužeisti.

Dar keturi civiliai žuvo nuo Rusijos pajėgų ugnies Donecko srityje, sakė šio regiono administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

Į pietinį Odesos uostamiestį buvo paleistos penkios sparnuotosios raketos, nurodė vietos administracijos atstovas. Dvi iš šių raketų buvo numuštos, o kitos trys pataikė į grūdų sandėlį, bet žmonės nenukentėjo.

D. Pušilinas: V. Zelenskio komentarai niekaip nepaveiks planuojamo Ukrainos karo belaisvių teismo

Prorusiškų separatistų lyderis Ukrainos Donecko srityje Denisas Pušilinas pareiškė, kad naujausi Ukrainos prezidento V. Zelenskio komentarai niekaip nepaveiks planuojamo Ukrainos karo belaisvių teismo.

„Visi karo nusikaltėliai, ypač pulkui „Azov“ priklausantys neonaciai, turi sulaukti tinkamos bausmės“, – pirmadienį Rusijos valstybinės televizijos eteryje pareiškė D. Pušilinas.

V. Zelenskis sekmadienio vakarą teigė, kad Ukrainos ir Rusijos derybos nutrūks, jei Maskva įgyvendins savo planus ir Mariupolyje surengs Ukrainos karo belaisvių teismą.

Anot D. Pušilino, šiuo metu baigiamas pasirengimas pirmajam teismo etapui, tačiau konkreti data priklausys nuo tyrėjų. Jis pridūrė, kad jo vadovaujami separatistai esą turi surinkę medžiagos apie 80 incidentų, kuriuos tariamai įvykdė pulko „Azov“ kovotojai, o dėl to iš viso sulaikyti 23 asmenys.

Gairės: karas Ukrainoje, m Volodymyras Zelenskis, derybos, derybos su Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS