V. Zelenskis smerkia ES apribojimus Ukrainos grūdų eksportui | kl.lt

V. ZELENSKIS SMERKIA ES APRIBOJIMUS UKRAINOS GRŪDŲ EKSPORTUI

  • 0

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pasmerkė apribojimus jo karo draskomos šalies grūdų eksportui, kuriuos nustatė kaimyninės Europos Sąjungos šalys ir kurie, anot jo, yra naudingi Rusijai.

„Visi apribojimai mūsų eksportui šiuo metu yra visiškai nepriimtini. Jie tik stiprina agresoriaus galimybes“, – pareiškė V. Zelenskis per Kyjive surengtą spaudos konferenciją su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Tikimės, kad ES kuo greičiau atšauks visus apribojimus“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad tokios priemonės karo metu yra „griežtos, net žiaurios“ ir nuviliančios.

ES valstybės narės, kurias jis turėjo omenyje, t. y. Bulgarija, Rumunija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija, jau ne vieną savaitę ginčijasi su Ukraina grūdų klausimu.

Dėl Rusijos pernai pradėtos invazijos smarkiai sumažėjo Ukrainos galimybės eksportuoti savo grūdus tradiciniu maršrutu per Juodąją jūrą, tad šaliai teko eksportui ieškoti sausumos kelių per kaimynines valstybes.

ES valstybės narės sutiko leisti įvežti iš Ukrainos tam tikrus produktus be kiekybinių apribojimų ir be muitinio ir oficialaus tikrinimo.

Tačiau kritus supirkimo kainoms, kai kurių ES šalių ūkininkai ėmė protestuoti, tad Ukrainos maisto eksportui buvo nustatyta įvairių apribojimų bei draudimų.

Briuselis pareiškė, kad, kol tęsiasi Rusijos karas Ukrainoje, grūdų ir kito maisto importo iš Ukrainos uždraudimas yra nepriimtinas.

Europos Komisija praėjusį mėnesį su visomis susijusiomis šalimis pasiekė susitarimą, kuris leistų užtikrinti eksportuojamų ukrainietiškų grūdų tranzitą per ES šalis. Tačiau buvo nustatyta ir tam tikrų apribojimų.

U. von der Leyen su grūdais susijusią padėtį per spaudos konferenciją pavadino sudėtinga.

„Svarbiausias prioritetas dabar yra užtikrinti, kad grūdų tranzitas iš Ukrainos per Europos Sąjungą būtų vykdomas sklandžiai ir kuo mažesnėmis sąnaudomis“, – sakė ji.

„Tam reikalingas labai glaudus įvairių suinteresuotųjų subjektų bendradarbiavimas. Todėl kartu įkursime koordinavimo platformą“, – pridūrė EK vadovė.

Gairės: karas Ukrainoje, eksportas, grūdai, sankcijos, Europos Sąjunga, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS