V. Zelenskis: Turkija sutiko uždaryti Bosforo sąsiaurį Rusijos kariniams laivams | kl.lt

V. ZELENSKIS: TURKIJA SUTIKO UŽDARYTI BOSFORO SĄSIAURĮ RUSIJOS KARINIAMS LAIVAMS

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį paskelbė, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdogans (Redžepas Tajipas Erdohanas) sutiko nepraleisti Rusijos karinių laivų į Juodąją jūrą per Bosforo ir Dardanelų sąsiaurius.

„Dėkoju savo draugui ponui Turkijos prezidentui R. T. Erdoganui ir Turkijos žmonėms už stiprią pagalbą. Draudimas Rusijos karo laivams įplaukti į Juodąją jūrą, taip pat svari karinė, humanitarinės pagalbą Ukrainai ypač svarbu. Ukrainos žmonės niekada to neužmirš!“, – per „Twitter“ parašė V. Zelenskis.

Tuo metu Rusijos ambasada naujienų agentūrai „Interfax“ sakė negavusi jokių pranešimų, kad Bosforo ir Dardanelų sąsiauriai uždaromi Rusijos karo laivams.

„Jokių oficialių pranešimų iš Turkijos pusės dėl sąsiaurių uždarymo Rusijos kariniams laivams ambasada negavo“, – sakoma atstovybės pranešime.

Dėkoju savo draugui ponui Turkijos prezidentui R. T. Erdoganui ir Turkijos žmonėms už stiprią pagalbą.

Oficialių Ankaros patvirtinimų šia tema kol kas nebuvo paskelbta.

Pagal 1936 metų Montrė konvenciją dėl sąsiaurių statuso, išėjimo į Juodąją jūrą neturinčios šalys privalo iš anksto pranešti apie jų laivų planus plaukti Bosforo ir Dardanelų sąsiauriais. Be to, jų laivai šiuose vandenyse laivai gali būti tik ribotą laiką.

Kaip Juodosios jūros pakrantės valstybei, Rusijai šis konvencija leidžiama siųsti per Bosforą savo karo laivus.

Konvencija taip pat garantuoja laisvą civilių laivų judėjimą šiais vandens keliais tiek taikos, tiek karo metu.

Ragina Rusiją nutraukti ataką

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlu) šeštadienį telefonu paprašė Rusijos kolegos Sergejaus Lavrovo nutraukti karinę operaciją Ukrainoje, pranešė turkų diplomatinis šaltinis.

Ankara jau ne kartą vadino Rusijos invaziją į Ukrainą „nepriimtina“.

Trečioji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

M. Cavusoglu perspėjo S. Lavrovą, kad tolesnis karinės įtampos eskalavimas nebūtų naudingas niekam, sakė anonimu pageidavęs likti šaltinis.

Turkija pastaruoju metu siūlėsi tarpininkauti tarp Maskvos ir Kijevo.

Pasak šaltinio, M. Cavusoglu ir šįkart pakartojo, kad Ankara „pasirengusi organizuoti derybas, kurios galėtų vykti tarp Rusijos Federacijos ir Ukrainos“.

Turkija siekia išlaikyti pusiausvyrą tarp santykių su Rusija ir Ukraina, su kuria ją sieja draugiški ryšiai. Ankara yra labai priklausoma nuo rusiškų energijos šaltinių.

Europos Taryba penktadienį pranešė, kad dėl Maskvos inicijuoto puolimo prieš Ukrainą stabdoma visų Rusijos atstovų narystė šioje Europos žmogaus teisių gynimo institucijoje. Per balsavimą šiuo klausimu Turkija susilaikė.

Vėlai penktadienį per televiziją transliuotame interviu M. Cavusoglu pabrėžė: „Nenorime nutraukti dialogo“ su Kremliumi.

Gairės: karas Ukrainoje, Bosforo sąsiauris, kariniai laivai, Turkija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS