V. Zelenskiui atmetus derybų galimybę, Afrikos lyderiai susitiks su V. Putinu | kl.lt

V. ZELENSKIUI ATMETUS DERYBŲ GALIMYBĘ, AFRIKOS LYDERIAI SUSITIKS SU V. PUTINU

  • 0

Aukšto lygio Afrikos delegacija šeštadienį ruošiasi susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Susitikimas vyks dieną po to, kai Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis atmetė delegacijos raginimus surengti derybas tarp Maskvos ir Kyjivo.

Penktadienį į Kyjivą atvykę diplomatai išreiškė žemyno, kuris nukentėjo nuo Rusijos invazijos padarinių, ypač išaugusių grūdų kainų, susirūpinimą, o Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) primygtinai reikalavo, kad taika būtų pasiekta derybomis.

Tačiau per bendrą spaudos konferenciją su delegatais V. Zelenskis tokią galimybę atmetė, teigdamas žurnalistams: „Per mūsų susitikimą kelis kartus aiškiai pasakiau, kad dabar, kai okupantas yra mūsų žemėje, leisti bet kokias derybas su Rusija reiškia įšaldyti karą, įšaldyti skausmą ir kančias.“

Netrukus po Afrikos lyderių atvykimo visoje šalyje nuskambėjo oro pavojaus sirenos, nes buvo aptiktos Rusijos raketos, todėl delegatai buvo priversti slėptis sostinėje.

V. Zelenskis teigė, kad delegacijos vizito Kyjive metu suduotas smūgis parodė, jog V. Putinas arba nesuvaldo savo kariuomenės, arba yra neracionalus.

Tačiau C. Ramaphosa šį išpuolį įvertino kaip įrodymą, kad abi pusės turi nutraukti kovą.

„Būtent toks įvykis, kurį matėme šiandien,.. verčia mus raginti deeskaluoti padėtį“, – sakė C. Ramaphosa, kelis kartus pacituodamas Nelsoną Mandelą apie taikos poreikį.

Pareiškime V. Zelenskis teigė, kad jis paragino lyderius išdėstyti savo požiūrį į tai, kaip sustabdyti Rusijos daromus nusikaltimus ir kaip siekti apsirūpinimo maistu saugumo.

„Tačiau pirmiausia turime atkurti visą JT Chartijos galią, sustabdyti šią brutalią Rusijos agresiją ir išlaisvinti savo žemę“, – pridūrė jis.

Afrikos delegacija pirmiausia nuvyko į Bučą – miestą už sostinės ribų, siejamu su įtariamais Maskvos vykdytais karo nusikaltimais.

Grupei priklauso keturi prezidentai: C. Ramaphosa, Senegalo lyderis Macky Sallas (Makis Salas), Zambijos prezidentas Hakainde Hichilema (Hakaindė Hičilema) ir Komorų vadovas Azali Assoumani (Azalis Asumanis), kuris šiuo metu vadovauja Afrikos Sąjungai.

Ugandos, Egipto ir Kongo lyderiai paskutinę akimirką pasitraukė iš vizito ir vietoj savęs atsiuntė savo atstovus.

Susitikimas įvyko tuo metu, kai Ukraina paskelbė apie naujo kontrpuolimo laimėjimus, tačiau V. Putinas penktadienį pareiškė, kad Kyjivo pajėgos neturi jokių šansų tuose sektoriuose, kuriuose suintensyvėjo kovos.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Cyrilas Ramaphosa, Afrikos lyderiai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS