Vakarų Afrikos lyderiai sekmadienį susitiks aptarti perversmo Nigeryje | kl.lt

VAKARŲ AFRIKOS LYDERIAI SEKMADIENĮ SUSITIKS APTARTI PERVERSMO NIGERYJE

  • 1

Vakarų Afrikos lyderiai sekmadienį susitiks Nigerijos sostinėje Abudžoje aptarti karinio perversmo Nigeryje, pranešė Nigerijos prezidentas Bola Tinubu (Bola Tinubus).

„ECOWAS ir tarptautinė bendruomenė padarys viską, kad apgintų demokratiją ir užtikrintų, jog demokratinis valdymas ir toliau tvirtai įsitvirtintų regione“, – penktadienį paskelbtame pareiškime teigė Nigerijos lyderis ir Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos pirmininkas.

Prieš dvi dienas kariškiai sulaikė demokratiškai išrinktą Nigerio prezidentą Mohamedą Bazoumą (Mohamedą Bazumą) ir sukėlė politinį chaosą, galintį pakenkti šalies kovai su džihadistais ir padidinti Rusijos įtaką Vakarų Afrikoje.

Perversmui Nigeryje vadovavęs generolas Abdourahamane Tchiani (Abdurahamanė Tšianis) penktadienį per valstybinę televiziją paprašė paramos valdžios perėmimui.

Prezidento sargybos viršininkas A.e Tchiani yra Nacionalinės krašto apsaugos tarybos – karių grupės, kuri teigė surengusi perversmą, – vadovas. Penktadienį valstybinė televizija jį paskelbė naujuoju Nigerio lyderiu.

Kalbėdamas per valstybinę televiziją jis sakė, jog Nigeriui reikia keisti savo kryptį, kad būtų užkirstas kelias laipsniškam ir neišvengiamam žlugimui.

„Prašau techninių ir finansinių partnerių, kurie yra Nigerio draugai, suprasti specifinę mūsų šalies padėtį ir suteikti jai visą reikiamą paramą, kad ji galėtų įveikti iššūkius“, – sakė A. Tchiani.

Pasak vieno analitiko ir vieno Vakarų kariuomenės pareigūno, anksčiau Nigeryje įvairios kariuomenės frakcijos varžėsi dėl valdžios. A. Tchiani pasirodymas per televiziją atrodo kaip siekis parodyti, kad vadovauja jis, tačiau padėtis šalyje vis dar atrodo permaininga.

Nigeris laikomas paskutiniu partneriu Vakarams stengiantis kovoti su džihadistais, siejamais su „al Qaeda“ ir „Islamo valstybe“ Afrikos Sachelio regione, kur Rusija ir Vakarai kovoja dėl įtakos kovoje su ekstremizmu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nedomina

afrika per daug prilindus i europa ,o tai nieko gero nezada.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS