Valdančiųjų kandidatė į Latvijos premjerus: derybos gali prasidėti nuo švaraus lapo | kl.lt

VALDANČIŲJŲ KANDIDATĖ Į LATVIJOS PREMJERUS: DERYBOS GALI PRASIDĖTI NUO ŠVARAUS LAPO

  • 1

Jei Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius pasiūlys valdančiosios „Naujosios vienybės“ kandidatei Evikai Silinai (Evikai Siliniai) formuoti naują vyriausybę, derybos dėl koalicijos gali prasidėti nuo švaraus lapo, penktadienį televizijai sakė politikė.

TV3 laidoje „900 sekundžių“ E. Silinia teigė, kad pirmiausia su prezidentu bus aptariamos ministrų kabineto laukiančios užduotys.

Anot jos, daugeliu E. Rinkevičiaus ketvirtadienį keltų klausimų galima susitarti su parlamente atstovaujamomis partijomis, kurios gali prisijungti prie naujos koalicijos. Tačiau yra ne tokių vienareikšmiškų klausimų, pavyzdžiui, Stambulo konvencija, nes yra partijų, kurios jos nepalaikys, kalbėjo E. Silina.

Ji sakė, kad ji yra įsitikinusi, jog naujoji koalicija turės daugumą, tačiau norėtų, kad ji būtų kuo platesnė.

Pasak jos, yra signalų, kad prie naujosios vyriausybės gali prisijungti ir centristinis „Jungtinis sąrašas“ bei konservatyvusis „Nacionalinis susivienijimas“, tačiau tam reikia derybų.

Latvijos ministras pirmininkas Krišjanis Karinis ketvirtadienį įteikė savo ir savo vyriausybės atsistatydinimo pareiškimą prezidentui.

Ministrų kabinetas toliau turi vykdyti savo pareigas, kol parlamentas patvirtins naująją vyriausybę.

Anksčiau K. Karinis pasiūlė rotuoti keletą ministrų postų, kad vyriausybė taptų dinamiškesnė, tačiau „Jungtinis sąrašas“ ir „Nacionalinis susivienijimas“ atmetė šį pasiūlymą, todėl premjeras paskelbė apie naujos vyriausybės formavimą.

Nuo 2019-ųjų Latvijos premjeru dirbęs K. Karinis neseniai pabandė išplėsti koaliciją, tačiau sulaukė griežtos kritikos iš valdančiojo bloko.

Praėjusią savaitę premjeras pradėjo konsultacijas dėl naujos koalicijos ir vyriausybės sudarymo. Įvyko derybos su centro kairiaisiais „Pažangiaisiais“ ir Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kurios, kaip skelbta, kartu su K. Karinio „Naująja vienybe“ galėtų sudaryti naujosios koalicijos branduolį.

Dabartiniai koalicijos partneriai „Jungtinis sąrašas“ ir „Nacionalinis susivienijimas“ praėjusią savaitę atsisakė dalyvauti derybose.

Atsistatydindamas K. Karinis nurodė, kad daugiau nepretenduos į ministro pirmininko pareigas, o ketvirtadienį „Naujoji vienybė“ priėmė galutinį sprendimą dėl socialinės apsaugos ministrės E. Silinos kandidatūros į premjerės postą.

E. Rinkevičius ketvirtadienį sakė, kad kitą savaitę pakvies visas parlamentines partijas į konsultacijas.

Jis taip pat sako neatmetąs galimybės, kad politinių konsultacijų metu gali iškilti ir kitų kandidatų į premjerus pavardės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

pirmiausia braliukai ž i ū r ė k i t e , jog ,

būtų švari a s m e n y b ė, tik po to ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS