Velse bus paskirtas pirmasis juodaodis lyderis | kl.lt

VELSE BUS PASKIRTAS PIRMASIS JUODAODIS LYDERIS

  • 10

Velse kitą savaitę bus paskirtas pirmasis juodaodis lyderis, paaiškėjo šeštadienį paskelbus šios Jungtinės Karalystės dalies leiboristų lyderio rinkimų nugalėtoją.

50-metis Vaughanas Gethingas (Vonas Getingas) pakeis 69 metų Marką Drakefordą (Marką Dreikfordą), kuris gruodį paskelbė, kad atsistatydina.

Jis sakė, kad jam teks „garbė tapti pirmuoju juodaodžiu vadovu bet kurioje Europos šalyje“, kai kitą savaitę taps Velso pirmuoju ministru.

„Šiandien verčiame naują puslapį mūsų tautos istorijos knygoje. Istorijos, kurią rašome kartu“, – sakė jis Leiboristų partijos nariams Kardife.

Leiboristai vadovauja Kardife veikiančiai decentralizuotai administracijai. Tikimasi, kad V. Gethingas bus prisaikdintas trečiadienį.

„Jo paskyrimas Velso pirmuoju ministru, pirmuoju juodaodžiu Jungtinės Karalystės vadovu, bus istorinis momentas, liudijantis šiuolaikinio Velso pažangą ir vertybes“, – sakoma Jungtinės Karalystės leiboristų lyderio Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) pareiškime.

V. Gethingas gimė Zambijoje baltaodžio velsiečio ir juodaodės zambietės šeimoje.

Jam pradėjus eiti pareigas, trijų iš keturių JK vyriausybių vadovai bus ne baltaodžiai.

Jo paskyrimas Velso pirmuoju ministru, pirmuoju juodaodžiu Jungtinės Karalystės vadovu, bus istorinis momentas, liudijantis šiuolaikinio Velso pažangą ir vertybes.

JK premjeras Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) yra indų kilmės, o Škotijos nepriklausomybės šalininko pirmojo ministro Humzos Yousafo (Humzos Jusafo) tėvai emigravo iš Pakistano.

M. Drakefordo pasitraukimas žymi naujausias politines permainas Jungtinėje Karalystėje.

H. Yousafas pradėjo eiti pareigas praėjusiais metais, o Michelle O'Neill (Mišel Onil) praėjusį mėnesį įėjo į istoriją, tapusi pirmąja Šiaurės Airijos airių nacionalistų lydere.

Nuomonių apklausos rodo, kad K. Starmeris po šiais metais įvyksiančių rinkimų pakeis konservatorių R. Sunaką JK premjero poste.

M. Drakefordas buvo Velso pirmasis ministras nuo 2018 metų gruodžio ir dirbo valdant iš viso keturiems JK premjerams.

Jo kadenciją lydėjo konservatorių vyriausybės Londone griežto taupymo politikos padariniai, „Brexitas“ ir COVID-19 pandemija.

M. Drakefordo reguliarūs pasirodymai per televiziją per visą pandemijos laikotarpį ir atsargus požiūris į apribojimų panaikinimą išgarsino jį tarp velsiečių.

Tačiau jo populiarumas smuko po to, kai jis nesutiko atsisakyti sprendimo griežtinti greičio apribojimus gyvenvietėse.

1998 metais Tonio Bleiro (Tonio Blero) leiboristų vyriausybė Edinburgui, Kardifui ir Belfastui perdavė nemažai Londono kontroliuotų įgaliojimų, įskaitant sveikatos apsaugos, transporto ir socialinės politikos sritis.

Jungtinės Karalystės vyriausybė nustato Anglijos politiką ir toliau kontroliuoja visos šalies mastu sprendžiamus klausimus, tokius kaip užsienio politika ir gynyba.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Pilietis

Britanijoje jau nėra protingų britų. Šalis samdo užsieniečius ją valdyti .

Ką čia..

reik iš karto pasimt iš dykumos beduinu. Ten geriausi. Nukelt nuo kupranugario ir tiesiai į britu valdžia į lordu rūmus :D)

BritoSTANO Kalifatas

Pagaliau mes jau beveik sunaikinom pi.de.ra.si.ne Britanija. Baltieji dolbajobai ir pe.di.ai yra musu vergai ir mes spresime ka su jais daryti -- susersim kiaulem, virsim muila ar paprasciausia del pramogos sodinsim ant kuolo. . A L L A C H A G B A R.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS