Venesuela ir Iranas pasirašė 20 metų bendradarbiavimo susitarimą | kl.lt

VENESUELA IR IRANAS PASIRAŠĖ 20 METŲ BENDRADARBIAVIMO SUSITARIMĄ

Venesuelos lyderis Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) ir Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) šeštadienį pasirašė 20 metų bendradarbiavimo susitarimą.

Ankstesnę dieną N. Maduro pagyrė Teheraną už tai, kad šis siunčia jo šaliai labai reikalingus degalus, nepaisydamas JAV sankcijų.

„Teherano tiekiama nafta Karakasui – didelė pagalba Venesuelos žmonėms“, – interviu vietos žiniasklaidai sakė N. Maduro.

Pirmasis Venesuelos lyderio vizitas į Iraną vyksta tvyrant įtampai Viduriniuose Rytuose dėl žlugusio Irano branduolinio susitarimo su pasaulio galybėmis. JAV sankcijos ir didėjančios pasaulinės maisto produktų kainos dusina Irano ekonomiką, todėl Irano vyriausybė ir jo gyventojai patiria dar didesnį spaudimą.

N. Maduro lydi aukšto rango politinė ir ekonominė delegacija iš Venesuelos, kuriai, kaip ir Iranui, taikomos griežtos JAV sankcijos.

Šeštadienį per bendrą spaudos konferenciją E. Raisi ir N. Maduro pasirašė 20 metų susitarimą plėsti ryšius naftos ir naftos chemijos pramonės, kariuomenės ir ekonomikos srityse.

Prieš spaudos konferenciją anglų kalba transliuojanti Irano televizija „PressTV“ citavo N. Maduro žodžius, kad abu lyderiai susitiks aptarti „būtinybės gerai informuoti Irano ir Venesuelos tautas apie sankcijų karą ir rasti būdų, kaip tvirtai joms pasipriešinti“.

N. Maduro teigė, kad Venesuelą ir Iraną vienija „bendra vizija“ tarptautiniais klausimais ir kad jie abu yra nukentėję nuo Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų taikomų prievartos priemonių.

„Karakasas ir Teheranas suformavo pasipriešinimo ekonomikos strategiją ir stengiasi ją išplėsti“, – kalbėjo jis.

N. Maduro išvyko į kelionę po Euraziją, nes JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nusprendė nepakviesti jo į ketvirtadienį prasidėjusį Amerikos valstybių organizacijos (OAS) aukščiausiojo lygio susitikimą. Anksčiau šią savaitę jis viešėjo Alžyre ir Turkijoje.

Turkija yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, įskaitant Rusiją ir Iraną, kur N. Maduro yra laukiamas, nors Venesuelai taikomos JAV sankcijos.

J. Bideno administracija į OAS susitikimą nepakvietė Venesuelos, Kubos ir Nikaragvos dėl jų autoritarizmo ir žmogaus teisių pažeidimų. Dėl šio sprendimo Meksikos prezidentas paskelbė, kad susitikime irgi nedalyvaus.

E. Raisi gyrė Venesuelos vadovą „kaip lyderį, kuris parodė kovos su imperializmu politiką ir, įveikęs sankcijas ir grasinimus, pasiekė gerų pozicijų“.

N. Maduro paskelbė, kad tiesioginiai skrydžiai tarp Teherano ir Karakaso prasidės kitą mėnesį.

Didėjant įtampai su Vakarais, Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pareiškė, kad Iranas nuima 27 stebėjimo kameras, įtaisytas jo branduoliniuose objektuose.

Agentūra įspėjo, kad šis žingsnis gali būti „mirtinas smūgis“ deryboms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cha cha

dar šiaurės korėja su mozambiku pasirašytų sutartėlę

SUSIJUSIOS NAUJIENOS