Vengrija stabdo naujų ES lėšų skyrimą Ukrainos ginklams | kl.lt

VENGRIJA STABDO NAUJŲ ES LĖŠŲ SKYRIMĄ UKRAINOS GINKLAMS

  • 0

Vengrija blokuoja dar 500 mln. eurų iš Europos Sąjungos fondų Ukrainai skirtų ginklų išlaidoms padengti, pranešė Budapeštas ir Europos diplomatai.

Nuo pernai vasario, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, ES šalys Ukrainai apginkluoti skyrė apie 5,6 mlrd. eurų bendrų lėšų.

Neseniai bloko valstybės narės pritarė pasiūlymui per ateinančius 12 mėnesių Ukrainai pristatyti milijoną artilerijos sviedinių už du milijardus eurų.

Tai reiškia, kad didžioji dalis iš beveik aštuonių milijardų eurų, šiuo metu skirtų bendrai Europos taikos priemonei (European Peace Facility, ETP), jau atiteko Ukrainai.

Budapeštas, kuris su Rusija palaiko glaudžiausius ryšius visoje ES, teigia, kad nepritaria naujam lėšų išmokėjimui, nes lėšos buvo skirtos remti ne tik Ukrainai, bet ir partneriams visame pasaulyje.

„Vengrijos vyriausybė nesutinka, kad Europos Sąjunga, turėdama kitų priemonių, turėtų naudoti Europos taikos priemonę tik Ukrainai“, – antradienį naujienų agentūrai AFP sakė Vengrijos vyriausybė.

„Vengrijos vyriausybei labai svarbu, kad šie klausimai būtų išsiaiškinti, todėl ji nepritarė dar vienos Europos taikos priemonės dalies išmokėjimui“, – pridūrė ji.

Keli Europos diplomatai trečiadienį patvirtino, kad Vengrija blokuoja naują lėšų dalį, skirtą ES šalims kompensuoti išlaidas už Ukrainai siunčiamus ginklus.

Jų teigimu, diplomatai vis dar siekia susitarti prieš pirmadienį Briuselyje vyksiantį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Debatai dėl finansavimo vyksta Ukrainai prašant ginkluotės savo pajėgoms, besirengiančioms kontrpuolimui.

Pernai ES valstybės narės susitarė, kad iš esmės gali padidinti ETP viršutinę ribą dar 3,5 mlrd. eurų.

Gairės: Vengrija, karas Ukrainoje, ginklai Ukrainai, ginklų stabdymas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS