Vengrijos vyriausybė ir žiniasklaida nusitaikė į G. Soroso sūnų | kl.lt

VENGRIJOS VYRIAUSYBĖ IR ŽINIASKLAIDA NUSITAIKĖ Į G. SOROSO SŪNŲ

  • 6

Daugelį metų demonizavusi milijardierių investuotoją George'ą Sorosą (Džordžą Sorošą), kaip grėsmingą liberalių pažiūrų grobuonį, Vengrijos vyriausybė ir jai prijaučianti žiniasklaida nusitaikė į naują taikinį – jo sūnų Alexanderį (Aleksanderį).

Pirmadienį paskelbta, kad G. Sorosas perduos savo filantropinės imperijos kontrolę 37-erių sūnui.

92 metų G. Sorosas dėl savo Atviros visuomenės fondo (Open Society Foundations, OSF) veiklos tapo tarptautinio kraštutinių dešiniųjų judėjimo taikiniu.

Vengrijoje vyriausybė jį kaltina, kad jis nori užtvindyti Europą migrantais, nes OSF remia pabėgėlių teisių gynėjus.

Vengrų valdžios kritikai teigia, kad ji, aršiai puldama žydų kilmės G. Sorosą, naudojo antisemitinius tropus, vaizduodama jį kaip tamsią ir manipuliatyvią figūrą. Vyriausybė šiuos teiginius neigia.

Anot Peterio Kreko (Pėterio Kreko), Budapešte įsikūrusio politinių analizių centro „Political Capital“, kuris OSF priskiria prie savo donorų ir partnerių, vykdomojo direktoriaus, vyriausybė pavertė G. Sorosą savotišku priešu, kaltinamu dėl visko, pradedant didele infliacija ir baigiant Vengrijos izoliacija užsienio politikoje.

„Soroso berniuko propaganda“

Vengrų premjeras Viktoras Orbanas vienas pirmųjų pakomentavo pirmadienio naujieną ir socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalino scena iš vieno iš „Krikštatėvio“ (Godfather) filmų, kurioje pagrindinis veikėjas nusikaltėlis bučiuoja savo sūnų, ir parašė: „Sorosas 2.0“.

Platesnė reakcija atskleidė provyriausybinės žiniasklaidos ekosistemos spektrą ir metodus aplinkoje, kurioje nepriklausomos žiniasklaidos priemonės buvo marginalizuotos.

Pavyzdžiui, pagrindinio visuomeninio transliuotojo „Hirado“ programa citavo vyriausybę palaikančios privataus sektoriaus svetainės „Origo“ pranešimus.

Pastaraisiais metais prieš LGBTIQ nukreipta retorika tapo svarbia oficialių naratyvų dalimi, o „Origo“ panaudojo A. Soroso nuotraukas su vyru, kurį pavadino jo gyvenimo partneriu, kad pateiktų užuominų apie jo seksualinę orientaciją ir pridūrė, kad „tai, matyt, yra Soroso berniuko LGBTQ propagandos dalis“.

„Nuotraukose jie kartais provokuojančiais būdais demonstruoja savo fizinę ir emocinę bendrystę. Jie dažnai apsikabina ir laikosi už rankų“, – teigė „Origo“.

Naujausi teiginiai atkartoja ankstesnį 2018 metų dezinformacijos atvejį, kai provyriausybinės žiniasklaidos priemonės sakė, kad A. Sorosas buvo pastebėtas Budapešto „Pride“ parade, tačiau naudojo kito asmens nuotraukas.

Priešingai nei teigiama, jis įprastai nekomentuoja savo privataus gyvenimo.

„Retorinis kortų namelis“

V. Orbano valdančiajai partijai „Fidesz“ prijaučiantys analitiniai centrai taip pat dažnai prisideda prie jos naratyvo skleidimo.

Tamasas Fritzas (Tamašas Fricas) iš instituto „Alapjogokert Kozpont“ komentaruose provyriausybinei interneto svetainei pakartojo insinuacijas apie A. Soroso asmeninį gyvenimą ir perspėjo, kad jis bus radikalesnis už savo tėvą „pasaulinės vyriausybės, privalomo skiepijimo ar abortų klausimais“.

Be tradicinių žiniasklaidos priemonių, kuriomis daugelis vengrų remiasi ieškodami naujienų, provyriausybinių rašytojų ir nuomonės formuotojų kolektyvas „Megafon“ taip pat aktyviai dalyvavo socialiniuose tinkluose.

Grupės finansavimo šaltinis neaiškus, tačiau kartu su susijusiomis svetainėmis „Megafon“ išleidžia milijonus eurų politinei reklamai tokiose platformose kaip „YouTube“ ir „Facebook“.

Bendrovės „Megafon“ narys Danielis Deakas komentavo, kad jaunesnysis Sorosas nori „sugriauti mūsų tėvynę“, ir įspėjo apie OSF atsijauninusią jėgą.

Tačiau P. Kreko atkreipė dėmesį, kad provyriausybinėje žiniasklaidoje nepaminėta, „kad Alexanderis Sorosas taip pat reguliariai susitikdavo su dešiniaisiais politikais“, tokiais kaip buvęs Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) ar Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius.

Tikėtina, kad artimiausiu metu siunčiamos žinios taip pat nepasikeis.

„Vyriausybės pastatytas retorinis kortų namelis remiasi George'u Sorosu, be jo jis sugriūtų, todėl buvo galima tikėtis, kad retorika išliks net ir A. Sorosui iškilus į pirmą planą“, – sakė P. Kreko.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Kauno diena juk priklauso Sorošui

VENGRAI teisingai d a r o ,

pašalindami k e n k s m i n g ą MEDĮ su šaknimis , kad tokie parazitai negalėtų daugintis.

Lrt delfiai 15min

Ir kiti sorosu tarnai ir toliau padlaiziaus sorosams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS