Viena susigrąžino tinkamiausio gyventi pasaulio miesto titulą | kl.lt

VIENA SUSIGRĄŽINO TINKAMIAUSIO GYVENTI PASAULIO MIESTO TITULĄ

Austrijos sostinė Viena susigrąžino pirmąją vietą tinkamiausių gyventi pasaulio miestų sąraše, rodo ketvirtadienį paskelbti kasmetinio „The Economist“ tyrimo rezultatai.

Šįmet į sąrašą nebuvo įtraukta vasarį Rusijos užpultos Ukrainos sostinė Kyjivas, o Rusijos miestai Maskva ir Sankt Peterburgas smuktelėjo žemyn dėl cenzūros ir Vakarų sankcijų poveikio.

Britų žurnalo „The Economist“ analitinio padalinio „Economist Intelligence Unit“ (EIU) sudarytame sąraše šiemet Viena nukarūnavo Naujosios Zelandijos miestą Oklandą, kuris dėl koronaviruso pandemijos apribojimų nukrito į 34 vietą. 

„Viena, kuri 2021 metų pradžioje dėl uždarytų muziejų ir restoranų mūsų reitinge smuktelėjo į 12 vietą, nuo to laiko sugrįžo į pirmąją poziciją, kurią užėmė 2018-aisiais ir 2019-aisiais“, – nurodė EIU.

„Stabilumas ir gera infrastruktūra – tai pagrindiniai miesto privalumai gyventojams, prie kurių prisideda gera sveikatos priežiūra ir daugybė kultūros bei pramogų galimybių“, – sakė sąrašo sudarytojai.

Pirmajame dešimtuke net šešias vietas užima Europos miestai. 

Už Vienos rikiuojasi Danijos sostinė Kopenhaga ir Šveicarijos sostinė Ciurichas. Šveicarijos miestas Ženeva užima šeštą poziciją, Vokietijos miestas Frankfurtas – septintas, o Nyderlandų sostinė Amsterdamas – devintas.

Gerai pasirodė ir Kanada.

Kalgaris užėmė trečią vietą, Vankuveris – penktą, o Torontas – aštuntą.

Japonijos Osaka ir Australijos Melburnas pasidalijo dešimtą vietą.

Prancūzijos sostinė Paryžius pakilo 23 vietomis į 19 poziciją.

Belgijos sostinė Briuselis užėmė 24 vietą. Viena pozicija aukščiau yra Kanados miestas Monrealis.

Jungtinės Karalystės sostinei Londonui atiteko 33 vieta, o Ispanijos miestai Barselona ir Madridas užėmė atitinkamai 35-ą ir 43-ią vietas.

Italijos miestas Milanas užėmė 49 vietą, didžiausias JAV miestas Niujorkas – 51, o Kinijos sostinei Pekinui atiteko 71 pozicija.

Rusijos sostinė Maskva šių metų sąraše nukrito 15 pozicijų, o Sankt Peterburgas – 13 pozicijų. Pasak sąrašo sudarytojų, prie to labiausiai prisidėjo dėl karo Ukrainoje sugriežtėjusi cenzūra.

„Dėl Vakarų ekonominių sankcijų Rusijos miestuose taip pat taikomi kultūros ir aplinkosaugos apribojimai“, – pažymėjo EIU.

Pasak EUI, kiti Rytų Europos miestai laikomi mažiau stabiliais dėl „išaugusios diplomatinės įtampos“, pakurstytos Rusijos agresijos prieš Ukrainą.

Gyventi mažiausiai tinkamu miestu vėl pripažinta Sirijos sostinė Damaskas. Sąrašo pabaigoje taip pat rikiuojasi Lagosas, Tripolis, Alžyras ir Karačis.

Šis sąrašas sudaromas atsižvelgiant į įvairius veiksnius, tokius kaip gyvenimo lygis, nusikalstamumas, transporto infrastruktūra, švietimo ir sveikatos paslaugų prieinamumas, taip pat šalies ekonominis bei politinis stabilumas. Miestams įvertinti naudojama 100 balų skalė. 

140 miestų atsižvelgdamas į įvairius veiksnius, tokius kaip gyvenimo lygis, nusikalstamumas, transporto infrastruktūra, švietimo ir sveikatos paslaugų prieinamumas, taip pat šalies ekonominis bei politinis stabilumas. Miestams įvertinti naudojama 100 balų skalė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS