Virtinė šalių reikalauja Pekino vykdyti įsipareigojimus dėl Honkongo | kl.lt

VIRTINĖ ŠALIŲ REIKALAUJA PEKINO VYKDYTI ĮSIPAREIGOJIMUS DĖL HONKONGO

JAV, Jungtinė Karalystė, Australija, Kanada ir Naujoji Zelandija trečiadienį apkaltino Kiniją pažeidus teisiškai įpareigojamus tarptautinius pasižadėjimus, kai iš Honkongo įstatymų leidžiamosios institucijos buvo pašalinti demokratijos šalininkai.

Penkių sąjungininkių užsienio reikalų ministrai sakė, kad Pekinas veikė pažeisdamas savo 1984 metų pažadą išsaugoti Honkongo autonomiją po šios buvusios britų kolonijos perdavimo Kinijai 1997-aisiais.

Keturių opozicijos įstatymų leidėjų diskvalifikavimas paskatino masiškai atsistatydinti likusius jų kolegas. Diskvalifikavimas buvo naujausia priemonė prieš Pekino kritikus po pernai vykusių milžiniškų ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų.

„Kinijos veiksmai yra aiškus jos tarptautinių įsipareigojimų pagal teisiškai įpareigojamą, Jungtinių Tautų įregistruotą Kinijos ir Britanijos bendrąją deklaraciją pažeidimas“, – sakoma bendrame minėtų šalių pareiškime.

„Mes, kaip svarbios tarptautinės bendrijos narės, tikimės, kad Kinija vykdys savo tarptautinius įsipareigojimus ir savo pareigą Honkongo žmonėms“, – sakoma pareiškime, paskelbtame JAV valstybės departamento interneto svetainėje.

„Raginame centrinę Kinijos valdžią persvarstyti veiksmus prieš išrinktą Honkongo įstatymų leidžiamąją instituciją ir tuojau pat sugrąžinti į pareigas įstatymų leidžiamosios tarybos narius“, – rašo penkių šalių diplomatijos vadovai.

Įstatymų leidėjų diskvalifikacija „tikriausiai yra dalis koordinuotos kampanijos, kuria siekiama nutildyti visus kritiškus balsus“ ir „suvaržyti aktyvių Honkongo žiniasklaidos priemonių laisves“, pažymi jie.

„Dėl Honkongo stabilumo ir klestėjimo labai svarbu, kad Kinijos ir Honkongo valdžia gerbtų Honkongo žmonių galimybes reikšti savo teisėtą susirūpinimą ir nuomones“, – sakoma pareiškime.

„Raginame Kiniją sustabdyti veiksmus atimant iš Honkongo žmonių teisę rinkti savo atstovus pagal Bendrąją deklaraciją ir pagrindinį įstatymą“, – pabrėžiama jame.

Anksčiau Kinijos Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas nustatė Honkongo įstatymų leidžiamojo susirinkimo narių diskvalifikavimo procedūrą. Jų įgaliojimai gali būti atimti, jei manoma, kad jų veiksmai yra antivalstybinio pobūdžio. Tokiems veiksmams priskirti raginimai skelbti Honkongo nepriklausomybę, atsisakymas pripažinti Kinijos valdžią, raginimai įsikišti užsieniui ir kiti dalykai, keliantys grėsmę nacionaliniam saugumui.

Pagal šiuos apibrėžimus buvo diskvalifikuoti minėti keturi Honkongo įstatymų leidėjai.

Kinija pažadėjo valdyti Honkongą pagal modelį „viena šalis, dvi sistemos“. Pagal jį miestas galėtų išlaikyti svarbias laisves ir autonomiją iki 2047 metų.

Vakarų sąjungininkės sako, kad taikomomis griežtomis priemonėmis, įskaitant birželį Pekino tiesiogiai įvestą nacionalinio saugumo įstatymą, pirma laiko panaikinamas šis susitarimas.

Nacionalinio saugumo įstatymas Honkonge kone visiškai nuslopino kitokios nuomonės apraiškas ir įbaugino daugelį honkongiečių, kurie baiminasi įkalinimo ar priverstinio dingimo Kinijos pagrindinės teritorijos dalies teisinėje sistemoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS