Vokiečių prokurorai Rusijos prašymu apklausė A. Navalną | kl.lt

VOKIEČIŲ PROKURORAI RUSIJOS PRAŠYMU APKLAUSĖ A. NAVALNĄ

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas pranešė, kad ketvirtadienį Rusijos generalinės prokuratūros prašymu visą dieną buvo apklausiamas vokiečių prokurorų.

„Visą dieną buvau apklausoje. Vokietijos prokuratūra apklausė mane Rusijos valdžios prašymu“, – parašė opozicionierius socialiniame tinkle „Twitter“.

Jo žmona Julija taip pat buvo apklausta. A. Navalnas apie tai pranešė kiek vėliau ketvirtadienį platformos „YouTube“ kanale „Navalnyj.Live“.   

Pasak opozicionieriaus, apklausa buvo surengta Rusijos generalinės prokuratūros prašymu.

„Buvo apklausos anketa, atsiųsta iš Rusijos. Faktiškai buvau apklausiamas Rusijos prokuratūros. Buvo užduodami standartiniai klausimai: koks jūsų vardas, kur gyvenate, ką valgėte Tomske, kur vykote, kas sprendė, kada vyksite, ar sergate cukriniu diabetu, ar keliaudami vartojote kokių nors vaistų. Apklausa buvo gana formali, apie dešimt klausimų“, – nurodė jis.    

A. Navalnas rugpjūtį iš Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve pasijuto blogai ir, lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po kelių dienų komos būklės nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Vokietijos, Prancūzijos ir Švedijos laboratorijose bei Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atlikti tyrimai parodė, kad jis buvo apnuodytas viena iš Sovietų Sąjungoje sukurtų nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“.

Rusijos valdžia kategoriškai neigia prisidėjusi prie opozicionieriaus apnuodijimo.

Pirmadienį tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“, JAV televizija CNN, Rusijos tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ ir Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog atlikę bendrą tyrimą nustatė, kad Federalinės saugumo tarnybos (FSB) cheminių ginklų ekspertai Kremliaus kritiką A. Navalną sekė keletą metų, taip pat ir tą dieną, kai jis buvo apnuodytas.

Šie žmonės A. Navalną reguliariai sekdavo nuo 2017 metų, daro išvadą „Bellingcat“, remdamasis įvairiais duomenimis, įskaitant informaciją apie skambučius ir keliones.

„Šie operatyvininkai buvo netoli opozicijos aktyvisto tomis dienomis ir valandomis, kai jis buvo apnuodytas koviniu cheminiu ginklu“, – nurodė „Bellingcat“, identifikavęs 37 išvykas nuo 2017 metų, kai A. Navalną sekė vienas ar daugiau minimų agentų.

Per tą tyrimą taip pat nustatytos FSB operatyvininkų tapatybės ir laboratorijos, kuriose gaminamos tokios medžiagos kaip „Novičiokas“. Tyrimas buvo atliekamas analizuojant telefoninius duomenis ir skrydžių informaciją. Tyrime minimi du atvejai 2019 ir 2020 metais, kai A. Navalnui arba jo sutuoktinei Julijai pasireiškė nepaaiškinami simptomai.

A. Navalnas pareiškė, kad šis tyrimas be jokių abejonių įrodė, kad FSB operatyvininkai bandė jį nužudyti V. Putino įsakymu.

Kremliaus kritikas antradienį pareiškė planuojantis kreiptis į Rusijos tyrimų komitetą (TK) ir Federalinę saugumo tarnybą (FSB), kad šios ištirtų Vakarų žiniasklaidos paskelbtą naują informaciją apie jo apnuodijimo aplinkybes.

„Galite juoktis, kiek jums patinka, bet kitos procedūros šiuo atveju nėra“, – A. Navalnas sakė interviu radijui „Echo Moskvy“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS