Vokietija Lietuvai daro spaudimą dėl Kaliningrado: baiminasi paaštrėjusios Rusijos reakcijos | kl.lt

VOKIETIJA LIETUVAI DARO SPAUDIMĄ DĖL KALININGRADO: BAIMINASI PAAŠTRĖJUSIOS RUSIJOS REAKCIJOS

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) mano, kad Europos Sąjungos (ES) sankcijos rusiškų krovinių tranzitui per Lietuvą į Kaliningradą turėtų būti taikomos pagal specialias taisykles taip sumažinant įtampą su Rusija, paskelbė apie ES politiką rašantis portalas „Politico“.

O. Scholzo manymu, ES sankcijas taikant krovinių gabenimui tarp Rusijos ir Kaliningrado reikia atsižvelgti į tai, kad šie pervežimai yra tarp dviejų vienos valstybės dalių.

„Šios taisyklės turi būti nustatomos atsižvelgiant į tai, kad kalbama apie eismą tarp dviejų Rusijos dalių“, – po NATO viršūnių susitikimo Madride sakė Vokietijos politinis lyderis.

Plieno ir juodųjų metalų tranzitas per Lietuvą nutrauktas birželio 17-ąją įsigaliojus ES sankcijoms, kurios patvirtintos kovo viduryje priimtame ketvirtajame sankcijų pakete.

„Manau, kad visos susijusios šalys šiuo metu deda didžiules pastangas, kad šioje vietoje atsirastų deeskalacijos dinamika“, – spaudos konferencijoje sakė O. Scholzas.

Kaip rašoma „Spiegel“, Vokietijos vyriausybė baiminasi, kad dėl tranzito į Kaliningradą konfliktas su Rusija gali dar labiau paaštrėti. Be to, nerimaujama, kad Maskva gali panaudoti ir jėgą.

Europos Komisija šiuo metu siekia išaiškinimo, kaip sankcijos Rusijai turėtų būti taikomos tranzitui į Kaliningradą. Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė praėjusią savaitę sakė, kad Komisijai dėl to pateikta daug pastabų.

Rusija įsigaliojusias sankcijas laiko priešiškais Lietuvos veiksmais ir Kaliningrado blokada. Lietuva tai neigia, informaciją iš Rusijos vadina propaganda ir primena, kad tranzitui taikomos ES sankcijos.

Pagal jas, liepos 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus, rugpjūčio 10-ąją – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą.

Gairės: Olafas Scholzas, karas Ukrainoje, tranzitas, vokietija, Kaliningradas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS