Vokietija prašo Lenkijos paaiškinti pranešimus apie už kyšius išduodamas vizas | kl.lt

VOKIETIJA PRAŠO LENKIJOS PAAIŠKINTI PRANEŠIMUS APIE UŽ KYŠIUS IŠDUODAMAS VIZAS

  • 0

Vokietija paprašė Lenkijos vyriausybės pateikti paaiškinimą dėl pranešimų apie už kyšius išduodamas vizas, trečiadienį pranešė šaltiniai Berlyne.

Skandalas kilo prieš Lenkijos rinkimus, kuriuose dominuoja imigracijos klausimas.

Pareigūnai sakė, kad Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser (Nensi Fėzer) paskambino savo kolegai iš Lenkijos, o Varšuvos pasiuntinys Berlyne buvo paprašytas atvykti į jos ministeriją dėl šio klausimo. Per derybas Berlynas pareikalavo, kad Lenkija pateiktų „greitą ir pilną išaiškinimą dėl rimtų“ kaltinimų.

Lenkijos konservatyvi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) tikėjosi, kad migracija bus svarbi rinkimų kampanijos tema, tačiau įvykiams pasisukus netikėta linkme partiją purto pranešimai, kad lenkų konsulatai išdavinėjo vizas Afrikoje ir Azijoje mainais į kyšius, sudarydami sąlygas migrantams patekti į Europos Sąjungą.

Aiškėjant korupcijos skandalo detalėms, PiS bando suvaldyti žalą likus mažiau nei mėnesiui iki spalio 15-osios rinkimų.

Pareigūnai sako, kad pagal schemą galėjo būti išduota keli šimtai Lenkijos darbo vizų, o opozicija teigia, kad tikrasis skaičius galėtų būti maždaug 250 tūkstančių.

Lenkijos slaptoji tarnyba praėjusią savaitę sakė, kad dėl šio skandalo buvo sulaikyti septyni žmonės.

Trys iš jų yra suimti, nurodė prokuratūra, vadovaujanti tyrimui dėl įtariamo sukčiavimo gaunant vizas.

Lenkų žiniasklaida pranešė, kad schemoje dalyvavo Užsienio reikalų ministerija. Opozicinė partija „Pilietinė platforma“ tai vadina didžiausiu XXI amžiaus skandalu Lenkijoje.

Vienas užsienio reikalų viceministras, Piotras Wawrzykas (Piotras Vavžikas), buvo atleistas pasirodžius pranešimams apie sąsajas su skandalu, nors oficiali jo pasitraukimo priežastis – „pakankamo bendradarbiavimo nebuvimas“.

PiS prieš rinkimus populiarumu lenkė savo varžoves ir kol kas neaišku, ar skandalas tai kaip nors pakeis. Tačiau opozicijos politikai nepraleido progos ir apkaltino griežtą antiimigracinę retoriką vartojančią vyriausybę korupcija bei veidmainyste.

Kritikai sako, kad valdantieji gąsdino lenkus imigracijos šmėkla, o tada žadėjo juos apsaugoti, nors korumpuota grupė, veikusi diplomatiniame korpuse, atvėrė kanalą migrantams patekti į ES, kuriuo kai kas naudojosi kaip galimybe pasiekti JAV.

Nevyriausybinės organizacijos kaltina vyriausybę atstumiant migrantus, siekiančius nelegaliai kirsti sieną iš Baltarusijos, ir neleidžiant jiems pateikti prašymų dėl prieglobsčio.

Vokietijos pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad Berlynas siekia iš Lenkijos informacijos apie tai, kiek vizų buvo išduota ir kokių valstybių piliečiams jos buvo išduotos.

Teigiama, kad Varšuva informavo Berlyną apie tyrimą.

Vokietijos federalinė policija dėl padidėjusio atvykstančių migrantų srauto dar prieš skandalą sustiprino patikrinimus prie Lenkijos sienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS