Vokietijoje prasidėjo visuotiniai rinkimai, užbaigsiantys A. Merkel erą | kl.lt

VOKIETIJOJE PRASIDĖJO VISUOTINIAI RINKIMAI, UŽBAIGSIANTYS A. MERKEL ERĄ

  • 2

Vokietijoje sekmadienį prasidėjo visuotiniai rinkimai, kurie užbaigs Angelos Merkel 16 metų vadovavimo šaliai erą ir nulems, kas iš jos paveldės kanclerio postą.

Rinkimų apylinkės duris atvėrė 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku ir rinkėjų lauks iki 16 val. (19 val. Lietuvos) laiku.

Paskutinės apklausos rodo, kad Socialdemokratų partijos (SPD) kandidatas į kanclerio postą Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) nedideliu atotrūkiu lenkia A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) ir jos regioninės partnerės Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) – kandidatą Arminą Laschetą (Arminą Lašetą).

Ką tik prasidėję rinkimai jau yra vadinami vienais iš labiausiai neprognozuojamų naujausioje šalies istorijoje.

„Sekmadienį tikrai sulauksime staigmenų“, – pareiškė apklausų bendrovės „Infratest Dimap“  vadovas Nico Siegelis (Nikas Zygelis).

Nors apklausose pirmauja SPD, „negalima atmesti“ ir konservatorių pergalės „galimybės“, pridūrė jis.

Per sekmadienį daugiausiai gyventojų turinčioje Europos Sąjungos šalyje ir jos didžiausioje ekonomikoje vykstančius visuotinius rinkimus teisę balsuoti turi 60,4 mln. žmonių nuo 18 metų amžiaus.

Apie 40 proc. šių rinkėjų yra sakę, jog dar neapsisprendė, kaip balsuos. Maždaug tokia pat dalis rinkėjų, tarp kurių buvo ir A. Merkel, jau balsavo paštu.

Manoma, kad nei SPD, nei CDU-CSU nesurinks reikalingos daugumos balsų, kad galėtų savarankiškai formuoti vyriausybę, todėl šalies gali laukti savaitės, o gal net mėnesiai sudėtingų derybų dėl koalicijos.

Po paskutinių rinkimų, kurie Vokietijoje įvyko 2017 metų rugsėjį, CDU-CSU koaliciją su SPD suformavo tik kitų metų vasarį.

Pagrindiniai kandidatai į kanclerio postą

A. Laschetas, ilgametis A. Merkel sąjungininkas, kurį laiką buvo laikytas favoritu tapti naujuoju šalies kancleriu.

Tačiau jo populiarumas ėmė blėsti po to, kai vasarą jis padarė nemažai klaidų. Pavyzdžiui, jis buvo nufilmuotas besijuokiantis stichijos nuniokotame Erftštato mieste Šiaurės Reine-Vestfalijoje, kur potvyniai sukėlė nuošliaužą.

Filmuotoje medžiagoje A. Laschetas buvo užfiksuotas besikalbantis ir juokaujantis, tuo metu, kai prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris) skaitė savo pranešimą reikšdamas užuojautą sielvartaujančioms šeimoms.

Tuo tarpu O. Scholzo šansai tapti naujuoju kancleriu metų pradžioje atrodė migloti, bet jo reitingai ėmė kilti, nes jam pavyko išvengti tokių klaidų.

Finansų ministro ir vicekanclerio postus užimantis politikas, kuris dažnai apibūdinamas kaip gabus, bet nuobodus, yra susikūręs patikimo partnerio ir kandidato, kuris užtikrins A. Merkel politikos tęstinumą, nors ir priklauso kitai partijai, įvaizdį.

Galimi koalicijos partneriai

Rinkimų išvakarėse O. Scholzas pareiškė, jog būtų linkęs koaliciją formuoti su žaliaisiais. Jis taip pat paragino rinkėjus pasistengti, kad jo partija surinktų tiek balsų, kad koalicijai jai reikėtų tik vieno partnerio.

Tuo tarpu A. Laschetas buvo davęs suprasti, jog koaliciją, jei jos reikėtų, greičiausiai formuotų su liberalia Laisvąja demokratų partija (FDP) ir žaliaisiais.

Beje, jeigu CDU-CSU rinkimuose užims antrą vietą, tai blokui suduos didžiulį smūgį, nes jis Vokietijos politikoje dominavo nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos ir federaliniuose rinkimuose niekada nebuvo surinkęs mažiau nei 30 proc. balsų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pil.

Bus išrinktas ne tas kurį Merkel siūlė .

Jone

Pailsės moteris pagaliau. Gerai,reikėjo anksčiau truputėlį baigtį karjerą .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS