A. Vučičius traukiasi iš valdančiosios Serbijos partijos lyderio posto | kl.lt

A. VUČIČIUS TRAUKIASI IŠ VALDANČIOSIOS SERBIJOS PARTIJOS LYDERIO POSTO

  • 1

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius šeštadienį atsistatydino iš savo partijos vadovo pareigų po daugiau nei dešimtmetį trukusio vadovavimo.

Vis dėlto manoma, kad jis ir toliau liks įtakingiausia politine figūra šioje Balkanų šalyje.

A. Vučičiaus Serbijos pažangos partija (SNS) pernai triuškinamai laimėjo parlamento rinkimus, tačiau ji reguliariai sulaukia kaltinimų korupcija, o pastaruoju metu patiria didesnį spaudimą dėl masinių protestų, susijusių su dvejomis šaudynėmis.

53-ejų A. Vučičius, kuris SNS vadovavo nuo 2012 metų, o nuo 2014 metų stovi prie Serbijos vairo – prezidento ar ministro pirmininko poste, – sakė, kad nors ir traukiasi iš partijos vadovo kėdės, jis nepaliks politinės jėgos, kurią padėjo įkurti.

„Kad ir ką darytumėte, aš visada būsiu su jumis ir šalia jūsų“, – sakė A. Vučičius partijos nariams per televizijos transliuotą suvažiavimą.

„Tiesiog manau, kad reikia šiek tiek kitokio požiūrio, kad suvienytume daugiau jėgų tų, kurie nori kovoti už patriotinės, sėkmingos Serbijos pergalę“, – kalbėjo jis.

A. Vučičius jau paskelbė apie planus kurti nacionalinį judėjimą, į kurį planuojama įtraukti žymius intelektualus, menininkus ir kitus visuomenės veikėjus ir kuris, kaip tikimasi, palaipsniui susijungs su SNS.

Kad ir ką darytumėte, aš visada būsiu su jumis ir šalia jūsų.

Analitikų teigimu, A. Vučičius yra daug populiaresnis už savo vadovautą politinę jėgą, o nauja koalicija padėtų pakeisti partijos įvaizdį ir ateityje išvengti prastų rinkimų rezultatų.

„Tai būdas įveikti krizę, kuri gali kilti Serbijos pažangos partijos viduje“, – naujienų agentūrai AFP sakė nepriklausomos rinkimų stebėsenos organizacijos CESID vadovas Bojanas Klačaras.

Tačiau tai, kad A. Vučičius nebėra partijos lyderis, nereiškia, kad jis trauksis iš politikos, pridūrė B. Klačaras.

„Kurdamas naują judėjimą, jis nori užsitikrinti sau dar vieną mandatą“, – teigė jis.

Naujuoju SNS pirmininku buvo išrinktas gynybos ministras Milošas Vučevičius, buvęs antro pagal dydį Serbijos miesto Novi Sado meras.

„Žinau, kad jis ištikimas ne tik partijai, bet ir nepriklausomos ir klestinčios Serbijos idėjai“, – sakė A. Vučičius.

A. Vučičiaus oponentai kaltina jį vis dažniau pasikliaujant autokratinėmis priemonėmis, kad opozicija būtų išsklaidyta, o žiniasklaidos priemonės ir valstybinės institucijos būtų jo žinioje.

Jo valdančioji partija pastarąjį mėnesį taip pat patiria vis didesnį spaudimą po to, kai vienos po kitų įvykusios šaudynės sukėlė masinį judėjimą prieš vyriausybę, į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

???

???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS