Vyriausybių uždavinys – susikalbėti su antivakseriais: įvardijo būdus, kaip žada tai padaryti | kl.lt

VYRIAUSYBIŲ UŽDAVINYS – SUSIKALBĖTI SU ANTIVAKSERIAIS: ĮVARDIJO BŪDUS, KAIP ŽADA TAI PADARYTI

  • 32

Lietuvoje protestuotojai lygina kaukes ir skiepus su Holokaustu, segregacija, diskriminavimu. Tokios pačios frazės – ir protestuose užsienyje. Tokie patys – ir simboliai: Dovydo žvaigždės, kartuvės neva valstybės išdavikams. Visame pasaulyje puolami ir žurnalistai, praneša LNK žinios.

Žmonės raginami sekti vien aistras kurstančius socialinių tinklų kanalus. Buvęs Jungtinės Karalystės (JK) užsienio reikalų sekretorius neabejoja – antivakserių protestai skirtingose šalyse yra koordinuojami.

„Na, yra akivaizdžių įrodymų, kad tai koordinuojama – visos tos konspiracijos teorijos apie COVID-19 ir vakcinas. Kas tai koordinuoja? Kokie jų motyvai? Ir kaip tai įveikti? Tai – klausimai diskusijoms“, – sakė buvęs JK užsienio reikalų sekretorius Philip Hammond.

Atsakymų turi buvęs Estijos prezidentas. „Akivaizdu, kad protestai yra kurstomi Rusijos. Aš nežinau, ar protestuotojai Lietuvoje, Estijoje ar Jungtinėse Valstijose bendrauja vieni su kitais, bet akivaizdu, kad jie buvo įkvėpti ir sukurstyti to paties autoritarinio režimo“, – teigė buvęs Estijos prezidentas Toomas Hendrik Ilves.

Anot jo, Rusija dar iki COVID-19 suprato, kaip skiepai audrina dalį visuomenės ir kad tai – puikus įrankis šalims destabilizuoti. „Mes matėme tą iki pandemijos. Per tymų protrūkį Šiaurės Italijoje. Pabrėžiu, tai buvo iki pandemijos – 2019-ųjų rudenį. Jie rėmė antivakserių propagandą – sakė: „Nesiskiepykite“. Iš tiesų tai yra biologinis karas, kai per tymų epidemiją sakai nesiskiepyti, – dabar su COVID-19 jie išmoko tai daryti daug stipriau“, – kalbėjo T. H. Ilves.

Žmonėms pradėjus nebeskiepyti vaikų, prieš porą metų keliuose Europos regionuose – tarp jų ir Šiaurės Italijoje, grįžo tymų protrūkiai. Sklido melagienos – neva skiepai sukelia autizmą. Tuomet italų tyrėjai nustatė, kad daugelis melagienų verstos iš rusų kalbos.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas dabar stebi, kad dauguma melagienų apie COVID-19 Lietuvoje – taip pat iš rusiškų šaltinių.

„Liberaliose demokratnėse šalyse turime daugiau iššūkių, nes privalome tvarkytis su klaidinga informacija nepažeisdami žmonių teisės reikšti mintis“, – pabrėžė buvęs JK užsienio reikalų sekretorius.

Sociologinių tyrimų įmonės vadovas sako – viso pasaulio vyriausybės dabar ieško, kaip susikalbėti su skirtingomis grupėmis.

„Ką aš galiu padaryti, jeigu paštininkas, atėjęs į namus su slaugytoju paskiepyti vyresnio žmogaus, susiduria su situacija, kai vyresnis žmogus skambina savo vaikams ir vaikai atkalbinėja tą žmogų nuo skiepo?“ – kalbėjo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Vienas dalykas, kurį norisi priminti vyriausybėms, – reagavimas į pandemiją nėra vien tik medicinos klausimas.

„Vienas dalykas, kurį norisi priminti vyriausybėms, – reagavimas į pandemiją nėra vien tik medicinos klausimas. Žmonių yra prašoma keisti elgesį, todėl ir komunikavimas – sudėtingas. Nes jei valdžia kažką pasako, dar nereiškia, kad žmonės išgirs. Jei žmonės ir išgirsta, dar nereiškia, kad supras. O jei ir supranta, nereiškia, kad pakeis elgesį“, – teigė „Behavioral Insights Team“ vadovas David Halpern.

Anot ekspertų, dabar vienas pagrindinių uždavinių vyriausybėms yra rasti kaip susikalbėti net su didžiausiais priešininkais.

„Vienas būdų, kaip tą galėtumėme daryti – peržiūrėti socialinių tinklų mechanizmus. Galbūt labiau kontroliuoti ir sumažinti klaidingos informacijos skleidimo greitį, bet nereguliuoti paties turinio“, – sakė Ph. Hammond

Amerikiečių bendrovė „YouTube“ jau paskelbė, kad pradės trinti melagingą informaciją apie COVID-19 ir skiepus.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Asilam tik vienas bilietas

I durnyna,kur jiems ir priklauso.

Inžinierius "antivakseris"

Esu ne medikas ir man trūksta kompetencijos, kad pats už savo skiepą galėčiau prisiimti 100% atsakomybę. Jei to nepadaro nei vakcinos gamintojas, nei joks daktaras, tai visgi kažkas netvarkoj?

Jokiu susitarimu su dveselenomis.jie

Zudo zmones,ir yra lt priesai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS