Xi Jinpingas pasidžiaugė stiprėjančiu kinų ir rusų pasitikėjimu | kl.lt

XI JINPINGAS PASIDŽIAUGĖ STIPRĖJANČIU KINŲ IR RUSŲ PASITIKĖJIMU

  • 0

Kinų prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) per derybas su rusų prezidentu Vladimiru Putinu pasidžiaugė nuolat stiprėjančiu Kinijos ir Rusijos tarpusavio pasitikėjimu, pranešė Pekino valstybinė žiniasklaida.

Jis taip pat paragino Kiniją ir Rusiją bendromis pastangomis ginti tarptautinį sąžiningumą ir teisingumą, pasidžiaugė abiejų šalių glaudžiu ir veiksmingu strateginiu koordinavimu, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

„Dvišalės prekybos apimtis pasiekė istoriškai aukštą lygį ir artėja prie abiejų šalių užsibrėžto 200 mlrd. JAV dolerių (189 mlrd. eurų) tikslo“, – pridūrė Xi Jinpingas.

Kinijos vadovas taip pat pažymėjo, kad per pastaruosius 10 metų su V. Putinu susitiko 42 kartus ir užmezgė gerus darbinius santykius bei nuoširdžią draugystę.

Šią savaitę Pekine vyksta 130 šalių atstovų forumas, skirtas Xi Jinpingo svarbiam projektui – „Juostos ir kelio iniciatyvai“.

Į Kinijos plėtros iniciatyvos renginį pakviestų asmenų sąrašo viršuje – Rusijos prezidentas, pirmą kartą po invazijos į Ukrainą, dėl kurios Maskva atsidūrė tarptautinėje izoliacijoje, nuvykęs į kurią nors iš svarbių pasaulio galių.

Kinija yra didžiausia Rusijos prekybos partnerė. Kinijos muitinės duomenimis, pernai prekyba tarp šalių buvo rekordinė ir pasiekė 190 mlrd. JAV dolerių (179,6 mlrd. eurų).

Pekino pozicija dėl karo Ukrainoje sulaukė Vakarų šalių kritikos. Kinija save vaizduoja neutralia šio karo atžvilgiu ir atsisako pasmerkti Maskvos invaziją.

Pekine V. Putinas siekia sustiprinti ir taip tvirtus santykius su komunistine kaimyne, nors Maskva dabar tampa labiau jaunesniąja partnere.

Forume taip pat daug dėmesio skiriama Izraelio ir palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ karui.

Gairės: Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas, Kinijos ir Rusijos pasitikėjimas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS