Žiniasklaida: EK pasirengusi padaryti nuolaidų V. Orbanui, norėdama užtikrinti paramą Ukrainai | kl.lt

ŽINIASKLAIDA: EK PASIRENGUSI PADARYTI NUOLAIDŲ V. ORBANUI, NORĖDAMA UŽTIKRINTI PARAMĄ UKRAINAI

  • 0

Europos Komisija yra pasirengusi patenkinti kai kuriuos Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano reikalavimus, kad būtų užtikrintas 50 mlrd. eurų pagalbos Ukrainai paketas, penktadienį pareiškė vienas aukšto rango pareigūnas.

Apie tai skelbia britų leidinys „Financial Times“.

Per ateinančius ketverius metus blokas norėjo papildomai skirti 50 mlrd. eurų Kyjivui paremti ir taip padidinti bendrą bloko biudžetą. Tačiau praėjusių metų pabaigoje Briuselyje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime šį planą blokavo Vengrijos lyderis.

„Financial Times“ trys su šiuo klausimu susipažinę pareigūnai sakė, kad siekdama įtikinti V. Orbaną atsisakyti veto, EK yra pasirengusi suteikti Vengrijos premjerui galimybę sustabdyti finansavimo susitarimą 2025 metais, jam jau įpusėjus.

Į galimą susitarimą Europos Sąjunga įtrauktų ketverių metų trukmės paramos paketo peržiūrą kitąmet siekiant įvertinti, ar Ukrainai jos vis dar reikia ir ar ji įvykdė reikalavimus jai gauti.

EK taip pat gali pritarti kasmetiniam pagalbos auditui ir „skubaus sustabdymo“ nuostatoms, kad bet kuri ES valstybė narė galėtų pareikšti rimtų abejonių dėl mokėjimų Ukrainai, kurios būtų svarstomos Bendrijos vadovų susitikime.

Kitas ES aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame planuojama svarstyti paramos Ukrainai paketą, įvyks vėliau šį mėnesį.

Gairės: karas Ukrainoje, pagalbos paketas, EK, Viktoras Orbanas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS