Žiniasklaida: Rusijos patriarchas Kirilas 8-e dešimtmetyje Šveicarijoje šnipinėjo KGB | kl.lt

ŽINIASKLAIDA: RUSIJOS PATRIARCHAS KIRILAS 8-E DEŠIMTMETYJE ŠVEICARIJOJE ŠNIPINĖJO KGB

  • 12

Rusijos ortodoksų patriarchas Kirilas, tvirtas šios šalies prezidento Vladimiro Putino šalininkas, aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje gyvendamas Šveicarijoje dirbo sovietų žvalgybai, remdamiesi išslaptintais archyvais pranešė Šveicarijos laikraščiai.

Pasak savaitraščių „Sonntagszeitung“ ir „Le Matin Dimanche“, Šveicarijos policijos medžiaga apie žmogų, kuris šiandien yra Rusijos ortodoksų bažnyčios dvasinis vadovas, „patvirtina, kad „monsinjoras Kirilas“, kaip jis vadinamas šiame dokumente, dirbo KGB“.

Abu laikraščiai teigė, kad jiems pavyko susipažinti su šia byla, esančia Šveicarijos nacionaliniame archyve.

Kirilas, karštai palaikantis V. Putino karą Ukrainoje, aštuntojo dešimtmečio pradžioje gyveno Ženevoje, oficialiai kaip Rusijos ortodoksų bažnyčios atstovas Pasaulinėje Bažnyčių Taryboje (PBT).

Kodiniu vardu „Michailovas“ pasivadinusio ruso misija buvo daryti šiai tarybai, jau infiltruotai KGB, įtaką, rašoma laikraščiuose.

Rusijos ortodoksų bažnyčia atsisakė komentuoti Kirilo įtariamą šnipinėjimo veiklą Ženevoje, o PBT tvirtino neturinti jokios informacijos apie šį atvejį, sakoma juose.

Tačiau archyvai parodė, kad sovietų tikslas buvo priversti instituciją pasmerkti JAV ir jų sąjungininkus bei sušvelninti jos kritiką dėl religinių laisvių trūkumo Sovietų Sąjungoje.

Tuo metu patriarcho sūnėnas Michailas Gundiajevas, šiuo metu atstovaujantis Rusijos bažnyčiai PBT Ženevoje, „Le Matin Dimanche“ tvirtino, kad jo dėdė „nebuvo agentas, nors KGB jį „griežtai kontroliavo“.

Ir tai, pabrėžė jis, „neturėjo įtakos jo dalyvavimo ekumeniniame darbe su kitomis bažnyčiomis nuoširdumui“.

M. Gundiajevas taip pat tvirtino, kad jo dėdė ypač vertino Šveicariją.

Kirilas bent 43 kartus lankėsi turtingoje Alpių šalyje, pranešė laikraštis.

Be kita ko, jis yra aistringas slidinėtojas ir, kaip pranešama, 2007 metais Šveicarijos slidinėjimo trasose susilaužė koją.

„Tarp religinės diplomatijos, šnipinėjimo ir finansų Kirilas nuolat traukia į Alpes ir Ženevos ežero pakrantę“, – rašo „Le Matin Dimanche“.

„Jaučiu ypatingus jausmus jūsų šaliai“, – 2019 metais sakė pats patriarchas, priimdamas Šveicarijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininką.

„Iš visų pasaulio šalių šioje šalyje esu lankęsis bene dažniausiai“, – tuomet pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Gi

Satanizmas ruskyne bujoja

veniame

Ir vėl apie tą velnią .biesą apsėstą.Kam čia įdomu.

Budelis

Pekloje sitiems kremliaus iskrypeliams katilas jau paruostas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS