Irake per dvigubą sprogdinimą prie šiitų maldininkų palapinės žuvo aštuoni žmonės | kl.lt

IRAKE PER DVIGUBĄ SPROGDINIMĄ PRIE ŠIITŲ MALDININKŲ PALAPINĖS ŽUVO AŠTUONI ŽMONĖS

  • 0

Du beveik vienu metu ketvirtadienį nugriaudėję sprogimai prie šiitų maldininkų palapinės į pietus nuo Bagdado nusinešė bent aštuonias žmonių gyvybes, o dar dešimtys buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Šis išpuolis buvo įvykdytas per Ašūros kulminaciją, kai minima imamo Husseino (Huseino), vieno iš šiitų labiausiai gerbiamų religinių veikėjų, žūtis. Tokiu metu sunitų kovotojai paprastai dažniau puldinėja Irake daugumą sudarančią bendruomenę, kurios narius jie laiko atskalūnais.

Naujausios atakos buvo įvykdytos Hafrijos miestelyje Vasito provincijoje į pietus nuo Bagdado, kai maldininkai rinkosi į palapinę, kurioje šiitai atlieka imamo Husseino atminimo ritualus.

Musulmonų pranašo Mohammedo (Muhamado) vaikaitis Husseinas, buvo nužudytas per susirėmimą su kalifo Yazido (Jazido) kariauna 680 mūsų eros metais. Jo mirtis Kerbeloje žymėjo skilimo tarp sunitų ir šiitų simboliu.

Milijonai šiitų iš Irako ir viso pasaulio mini Ašūrą, kurios kulminacija šiemet bus ketvirtadienį. Tuo metu jie stato procesijų palapines, kuriose praeiviams dalijamas maistas ir renkasi maldininkai.

Numatoma, kad apie 2 mln. žmonių dalyvaus piligriminiame žygyje – dauguma pėsčiomis – į Irako miestą Kerbelą, kuriame yra Husseino šventovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS