Afganistanas tiria pranešimus apie Talibano vyriausiojo vado mirtį | kl.lt

AFGANISTANAS TIRIA PRANEŠIMUS APIE TALIBANO VYRIAUSIOJO VADO MIRTĮ

  • 0

Afganistano vyriausybė tiria pranešimus, esą Talibano aukščiausiasis lyderis mula Omaras yra miręs, trečiadienį pranešė prezidento atstovas, pasklidus gandams apie to slapaus kovotojo ir dvasininko žūtį.

Šis prezidento atstovo Sayedo Zafaro Hashemi (Saido Zafaro Hašemio) pranešimas per skubiai sušauktą spaudos konferenciją buvo paskelbtas po to, kai neįvardyti vyriausybės ir kovotojų šaltiniai pasakė žiniasklaidai, kad vienaakis lyderis mirė jau prieš 2–3 metus.

„Mums žinomi pranešimai apie mulos Omaro, Talibano lyderio, mirtį, - sakė S.Z.Hashemi. - Vis dar tikriname šiuos pranešimus ir kai tik gausime patvirtinimą ar paliudijimą, informuosime Afganistano žmones ir žiniasklaidą.“

Mula Omaras viešumoje nesirodė mažiausiai nuo 2001 metų.

Kai kurie pranešimai taip pat rodo, jog mulos Omaro sūnus tikriausiai perėmė vadovavimą islamistų sukilėlių judėjimui, kuris kaunasi su Afganistano vyriausybe, palaikoma Vakarų šalių.

Talibanas kol kas nekomentavo vyriausybės pareiškimo apie Omarą, kuris jau anksčiau ne kartą buvo paskelbtas mirusiu.

Pakistano saugumo pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, nes neturi įgaliojimų bendrauti su žiniasklaida, pastaruosius gandus apie mulos Omaro mirtį pavadino „spekuliacijomis“, kuriomis siekiama sužlugdyti taikos derybas.

Kalbos apie mulos mirtį pasklido likus dviem dienoms iki naujo Afganistano vyriausybės ir Talibano atstovų derybų rato Pakistane.

Aukšto rango vyriausybės patvirtino, kad susitikimas įvyks kurortiniame Mario mieste, kuriame liepos 7-ąją įvyko pirmasis derybų ratas.

Jis sakė, kad į afganų delegaciją bus įtraukta viena moteris - Sediqa Balkhi (Sedika Balchi) iš Aukštosios taikos tarybos, kuriai pavesta siekti taikos su sukilėliais.

Jei mula Omaras mirė, tai gali komplikuoti taikos procesą, nes tai reikštų, kad sukilėliai liko be savo nominalaus vadovo. Iki šiol jie, regis, veikė kolektyviai, tačiau, manoma, nesutaria dėl to, ar tęsti karą, ar derėtis su prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) vyriausybe.

Pernai prezidentu tapęs A.Ghani karo užbaigimą paskelbė savo svarbiausiu prioritetu.

„Svarbu, ar jis gyvas, ar miręs, nes jis yra kolektyvinė figūra Talibanui“, - sakė vienas Vakarų diplomatas, turintis ryšių Talibano vadovybėje.

„Jei jis miręs, bus kur kas sudėtingiau įtikinti Talibaną vesti derybas, nes nebus kolektyvinės figūros, kuri sutelktų ir prisiimtų kolektyvinę atsakomybę už dalyvavimą taikos derybose“, - sakė diplomatas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS