„Charlie Habdo“ užpuolikų paieškai – elitinės pajėgos | kl.lt

„CHARLIE HABDO“ UŽPUOLIKŲ PAIEŠKAI – ELITINĖS PAJĖGOS

  • 0

Prancūzija pasiuntė elitines pajėgas ieškoti dviejų brolių, įtariamų nužudžius 12 žmonių per islamistų ataką prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“, kai tiedu asmenys antrąją naktį praleido laisvėje, nors buvo surengta didžiulio masto saugumo operacija.

Kaimiškame Eno regione į šiaurės rytus nuo Paryžiaus ginkluoti policininkai ir sukarintų pajėgų nariai, palaikomi sraigtasparnių, naršė miškingą vietovę, netoli kurios, kaip manoma, bėgliai apiplėšė vieną degalinę ir paliko automobilį, kuriuo pabėgo po trečiadienį surengtų šaudynių sostinėje.

Manoma, kad tie broliai surengė daugiausiai per pastaruosius 50 metų žmonių gyvybių Prancūzijoje nusinešusią ataką keršydami savaitraščiui, anksčiau ne kartą išspausdinusiam karikatūrų, pašiepiančių musulmonų pranašą Muhammadą (Muhamadą).

Praėjus apie 24 val. nuo gaudynių pradžios, broliai buvo atpažinti per apiplėšimą degalinėje už 80 km nuo Paryžiaus, bet jiems vėl pavyko pasprukti – galbūt pėsčiomis. Policija nurodė, kad jie tebėra ginkluoti ir turi bent vieną Kalašnikovo automatą.

Į incidento vietą skubiai išvyko policijos specialiosios pajėgos. Tame regione buvo paskelbta aukščiausio laipsnio saugumo parengtis, kaip ir sostinėje.

Automatais ginkluoti pareigūnai, vilkintys neperšaunamas liemenes, tikrino pastatus toje vietovėje, stebint susirūpinusiems vietos gyventojams.

„Aš gyvenu netoli miškų, – sakė pagyvenusi kaimo gyventoja Roseline (Rozelin). – Aš bijau. Ateina naktis, o jie gali būti pasislėpę netoliese.“

Džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), kontroliuojantis dideles teritorijas Irake ir Sirijoje, gyrė brolius kaip „didvyrius“ savo radijuje „al Bayan“.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernarda's Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas) paskelbė, kad visoje šalyje aktyvuoti 88 tūkst. saugumo pajėgų narių ir kad sekmadienį Paryžiuje bus surengtas tarptautinis pasitarimas dėl kovos su terorizmu.

Buvo išduoti orderiai suimti 32 metų Cherifą Kouachi (Šerifą Kvaši) – žinomą džihadistą, kuris 2008 metais buvo teistas dėl ryšių su islamistų grupe, verbavusią Prancūzijos piliečius vykti kautis su amerikiečiais Irake – ir jo 34 metų brolį Saidą. Abu jie yra gimę Paryžiuje alžyriečių šeimoje ir anksti liko našlaičiais.

Vienas aukšto rango JAV administracijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP, kad vienas iš dviejų brolių, kaip manoma, buvo apmokytas tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ stovykloje Jemene, o kitas šaltinis sakė, kad jie abu „ne vienerius metus“ buvo įtraukti į JAV įtariamų teroristų sąrašą.

Broliai Jungtinėse Valstijose buvo įtraukti į asmenų, kuriems draudžiama keliauti lėktuvais, sąrašą, todėl jie negalėjo atskristi į JAV, sakė pareigūnai.

Tuo tarpu B.Cazeneuve'as sakė, kad per saugumo operaciją buvo sulaikyti devyni asmenys.

18-metis Mouradas Hamydas (Muradas Hamidas), laikomas įtariamu išpuolio Paryžiuje bendrininku, pasidavė policijai ir pateikė alibi, sakė policijos šaltiniai. Kol kas neaišku, ar tas jaunuolis atliko kokį nors vaidmenį toje atakoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS