ES lyderiai Sirijos režimo rėmėjams grasina sankcijomis | kl.lt

ES LYDERIAI SIRIJOS REŽIMO RĖMĖJAMS GRASINA SANKCIJOMIS

  • 0

Europos Sąjungos lyderiai svarsto paskelbti sankcijas Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo rėmėjams, jeigu jie nesugebės sustabdyti žiaurumų, sakoma viršūnių susitikimo pareiškimo projekte, kuris greičiausiai yra taikomas Rusijai.

„ES svarsto visus variantus, taip pat ir tolesnes ribojančiąsias priemones, kurios bus taikomos atskiriems asmenims ir subjektams, remiantiems režimą, jei dabartinis žiaurumas nesibaigs“, – sakoma pranešimo projekte, kurį gavo naujienų agentūra AFP prieš vėliau šiandien prasidedantį viršūnių susitikimą Briuselyje.

Šis juodraštis atrodo griežtesnio tono negu ES užsienio reikalų ministrų kalbos – jie pirmadienį tik užsiminė, kad bus imtasi veiksmų prieš Siriją ir „sirų kilmės asmenis bei subjektus, remiančius režimą“.

Sirijos užsienio rėmėjai yra Iranas ir Rusija. Pastaroji palaiko Sirijos vyriausybės pajėgas iš oro, rengiama aviacijos smūgius, bet Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai sako, kad per antskrydžius žūva daug daug civilių ir griaunami Sirijos miestai.

Nors Rusija ir nėra konkrečiai paminėta sankcijų kontekestu, pareiškimo projekte gana aštriai atsiliepiama apie Maskvą ir jos vaidmenį penkerius metus besitęsiančiame pilietiniame kare.

„Europos Taryba griežtai smerkia Sirijos režimo ir jo sąjungininkų, ypač Rusijos, vykdomas atakas prieš civilius Alepe“, – sakoma projekte.

Maskva ir Damaskas taip pat prašomi nedelsiant suteikti galimybę „netrukdomai teikti humanitarinę pagalbą Alepe“ ir kitose Sirijos dalyse, taip pat raginama „nedelsiant nutraukti karo veiksmus bei atnaujinti įtikinamą politinį procesą, prižiūrint JT“.

Penkerius metus besitęsiančios pastangos užbaigti konfliktą Sirijoje nuolat žlunga, tačiau pastarąją savaitę pasaulio lyderiai vėl bandė tarpininkauti ir pasiekti ilgalaikes paliaubas.

Pranešimo projekte įspėjama, kad „atsakingieji už tarptautinės humanitarinių įstatymų ir žmogaus teisių pažeidimus privalės atsakyti“.

28 Bendrijos narių lyderiai taip pat prašys ES išorės politikos vadovės Federicos Mogherini (Federikos Mogerini) tęsti bendradarbiavimą su Jungtinėmis Tautomis ir vykdyti sužeistųjų bei ligonių evakuaciją.

Pareiškimu taip pat prašoma F.Mogherini spausti neįvardytus regiono pagrindinius žaidėjus bei siekti politinio pereinamojo laikotarpio Sirijoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad yra pasiruošęs pratęsti laikinas paliaubas Alepe. Toks jo pareiškimas pasirodė po įtemptų derybų Berlyne, kur Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai nutarė neatmesti galimybės skelbti Rusijai sankcijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS