Po ES kritikos lavinos Rusija ir Sirija trumpam nutrauks ugnį Alepe | kl.lt

PO ES KRITIKOS LAVINOS RUSIJA IR SIRIJA TRUMPAM NUTRAUKS UGNĮ ALEPE

  • 0

Rusija pirmadienį pareiškė, kad jos ir valdančiojo Sirijos režimo pajėgos ketvirtadienį Alepe trumpam nutrauks ugnį; šis pranešimas paskelbtas tuo pačiu metu, kai sustiprėjo puolimo prieš šį Sirijos miestą kritika.

 

„Mes priėmėme sprendimą negaišti laiko ir įvesti „humanitarinę pauzę“ daugiausia saugiam civilių judėjimui, ligonių ir sužeistųjų evakavimui, kovotojų pasitraukimui“, – sakė Rusijos kariškių atstovas Sergejus Rudskojus per spaudos konferenciją.

Jis dar pridūrė, kad tos paliaubos galios „spalio 20 dieną nuo 8 val. iki 16 val. (vietos ir Lietuvos laiku) Alepo (miesto) rajone“.

Pasak S.Rudskojaus tą dieną „Rusijos oro ir kosmoso pajėgų ir Sirijos vyriausybės pajėgų aviacija nutrauks antskrydžius ir ugnį iš kitų ginklo rūšių“.

„Rusija kaip ir anksčiau yra pasirengusi aptarti bet kurias iniciatyvas dėl padėties Alepe sprendimo“, – dar pažymėjo jis.

ES smerkia Rusiją

Europos Sąjunga pirmadienį griežtai pasmerkė Rusiją, kad ši, bombarduodama Alepo miestą Sirijoje, sukėlė „neapsakomas kančias“, ir pareiškė, kad Maskvos ir Damasko karo lėktuvų vykdomi bombardavimai gali būti laikomi karo nusikaltimais.

Liuksemburge susitikę ES užsienio reikalų ministrai taip pat perspėjo, kad 28 valstybių blokas galėtų įvesti papildomas sankcijas Damaskui, bet nusprendė nesitaikyti į Rusiją, nors JAV ir Didžioji Britanija ragino nubausti ir Maskvą.

Tarsi norėdama nukreipti dėmesį nuo šio pareiškimo, Maskva paskelbė, kad ketvirtadienį aštuonioms valandoms sustabdys karo veiksmus – tą pačią dieną, kai ES lyderiai turi aptarti Rusijos klausimą per viršūnių susitikimą Briuselyje.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) sakė, jog šis ugnies nutraukimas, apie kurį buvo paskelbta per ministrų susitikimą, yra „pozityvus žingsnis“, bet jo trukmė gali būti per trumpa pagalbai pasiekti apsiaustą Alepą.

Ministrų tonas buvo griežtesnis: jie paskelbė pareiškimą, kuriame pirmą kartą tiesiogiai paminint Maskvą ji yra smerkiama už pagalbą senam sąjungininkui prezidentui Basharui al Assadui (Bašarui Asadui) bombarduojant rytinę Alepo dalį.

„Nuo (valdančiojo) režimo ir jo sąjungininkų, ypač Rusijos, puolimo pradžios, rytinės Alepo dalies bombardavimo intensyvumas ir mastas yra akivaizdžiai neproporcingas“, – sakoma Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų pareiškime, paskelbtame po derybų Liuksemburge.

„Sąmoningas taikymasis į ligonines, medicinos personalą, mokyklas ir pagrindinę infrastruktūrą, taip pat sprogmenų prikrautų statinių, kasetinių bombų, cheminio ginklo naudojimas sudaro katastrofišką konflikto eskalavimą ... ir gali būti laikomas karo nusikaltimais“, – sakoma pareiškime.

Griežtesnė linija

Karo nusikaltimų paminėjimas potencialiai yra reikšmingas, nes gali būti siekiama, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) Hagoje iškeltų bylą.

Šaltiniai ES diplomatiniuose sluoksniuose sakė, kad tiesioginis Rusijos paminėjimas pareiškime yra reikšmingas dalykas, rodantis daug griežtesnę liniją, palyginti su ankstesnėmis frazėmis tik apie B.al Assado „sąjungininkus“ Sirijos teritorijoje.

Pasak šaltinių, siekiant tokių formuluočių buvo sunkių pokalbių, nes tam nepritarė kai kurios narės, bijančios prastesnių santykių su Rusija, kuriai ES jau įvedė sankcijas dėl Ukrainos krizės.

Tokios abejonės iš esmės užkirto kelią bet kokioms diskusijoms apie galimas sankcijas Rusijai dėl Sirijos, pridūrė šaltiniai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) vykdamas į derybas sakė, kad tikslas yra „išstudijuoti visas galimybes daug stipriau spausti Basharo al Assado režimą ir jo sąjungininkus“.

Kai buvo skelbiamas ES pareiškimas, Maskva paskelbė apie ugnies nutraukimą ketvirtadienį nuo 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku iki 13 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku. Tuo pačiu metu Briuselyje prasidės ES lyderių susitikimas, kurio pagrindinis klausimas bus ryšiai su Rusija.

ES ministrai sakė, jog blokas „tvirtai tiki, kad negali būti karinio sprendinio šiam konfliktui“, ir tiesiogiai paragino Rusiją sutikti su ugnies nutraukimu bei sudaryti sąlygas taikos deryboms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS