Gaisro Bangladešo fabrike aukų padaugėjo iki 31 | kl.lt

GAISRO BANGLADEŠO FABRIKE AUKŲ PADAUGĖJO IKI 31

  • 0

Bangladeše per garo katilo sprogimą ir gaisrą pakuočių gamykloje žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 31, kai griuvėsiuose rasta daugiau lavonų, pirmadienį pranešė vienas pareigūnas.

Anksti šeštadienį įvykęs didžiulis sprogimas bendrovės „Tampaco Foils Ltd.“ fabrike netoli sostinės Dakos sukėlė didelį gaisrą. Ugnis greitai išplito, nes pastate buvo laikomos degios cheminės medžiagos.

Mažiausiai 23 darbininkai žuvo iš karto. Kiti šeši lavonai buvo surasti sekmadienį vakare, o dar du – praėjusią naktį, ugniagesiams valant nuolaužas, sakė vietos administratorius S.A. Alamas.

Pirmadienį dar mažiausiai aštuoni darbininkai dar nebuvo rasti, sakė S.A. Alamas ir pridūrė, kad paieškos.

Pareigūnai aiškinasi sprogimo priežastį.

Šeštadienis toje gamykloje turėjo būti paskutinė darbo diena prieš savaitės trukmės darbininkų atostogas musulmonų šventės Id al Adhos, Bangladeše švenčiamos antradienį, proga. Sprogimas driokstelėjo apie 6 val. ryto, baigiantis naktinei pamainai.

Dakos ligoninėje dėl nudegimų gydoma 13 žmonių, kurių šeši yra kritinės būklės, pirmadienį sakė ligoninės policininkas Mohammedas Bacchu Mia (Mohamedas Bakču Mija).

Darbo saugos padėtis kelia didelį susirūpinimą Bangladeše, kur veikia tūkstančiai siuvimo fabrikų ir pakuočių gamyklų, tiekiančių produkciją tarptautinėms milžinėms, tokioms kaip „Wal-Mart“ ir „H&M“.

„Gaisras vis dar nevaldomas, ir būgštaujame, kad daug darbininkų dar gali būti likę pastate“, – AFP sakė policijos inspektorius Aminulas Islamas.

Gydytojas P. Mia sakė, kad sunkiausiai sužeistieji buvo išsiųsti į sostinės Dakos ligonines.

„Kai kurių būklė yra labai sunki“, – pridūrė jis.

Fabriko elektrikas, 35 metų Mohammadas Rokonas (Mohamadas Rokonas), atsipirko nedideliais sužeidimais.

„Dirbau viename kabinete, kai išgirdau sprogimą ir pajutau virpesį. Tada staiga ant manęs pradėjo griūti lubos“, – gulėdamas ligoninės lovoje jis sakė AFP.

„Vos nepraradau sąmonės. Tačiau prisiverčiau išeiti pasišviesdamas savo mobiliuoju telefonu“, – pridūrė jis.

Mašinų operatorių Rubelį Hossainą (Rubelį Hosainą) nuo fabriko skyrė vos pora minučių kelio, kai įvyko sprogimas.

„Išgirdau milžinišką sprogimą ir pamačiau dūmus bei liepsnas, besiveržiančias iš fabriko“, – sakė jis.

„Tuo pat metu jaučiuosi ir laimingas, ir sugniuždytas“, – sakė jis. Jo veidu riedėjo ašaros, o ant marškinėlių buvo kraujo dėmės, nes vyrui teko padėti gabenti sužeistuosius į ligoninę.

Tragedija nutiko svarbios musulmonų šventės Id al Adhos išvakarėse.

„Mano brolis Delwaras Hossainas (Delvaras Hosainas) sakė, kad nuveš mus į gimtąjį Šerpuro rajoną. O dabar jį teks ten palaidoti“, – sakė Khaleda Begum (Chalida Begum), per nelaimę žuvusio fabriko darbininko sesuo.

„Šventė mūsų šeimai sugadinta“, – pridūrė ji.

Apatiniame fabriko aukšte galėjo būti laikomos cheminės medžiagos, o šis faktas gali paaiškinti, kodėl gaisras, kilęs apie 6 val. ryto vietos (3 val. Lietuvos) laiku itin greitai apėmė visą pastatą, sakė Bangladešo pramonės policijos skyriaus atstovas Tahmidulas Islamas.

„Girdėjome, kad apatiniame aukšte buvo laikomi chemikalai. Dėl to gaisras išplito itin greitai“, – AFP sakė T.Islamas ir pridūrė, kad ugniagesiai vis dar kovojo su liepsnomis.

Anot kompanijos tinklapio, pakuočių fabrikas prekes tiekia užsienio ir vidaus kompanijoms, tarp kurių yra britų ir amerikiečių „Tobacco Bangladesh Limited“ ir „Nestle Bangladesh Limited“.

Bangladešo fabrikų inspekcijos departamento vadovas informavo, kad buvo sudarytas komitetas, tirsiantis gaisro priežastis.

„Jie išsiaiškins, dėl ko kilo gaisras ir ar fabrikas laikėsi visų priešgaisrinės saugos reikalavimų. Komitetas taip pat pateiks rekomendacijas, kaip vietinėse gamyklose pagerinti priešgaisrinę saugą“, – sakė jis.

Bangladešo tekstilės pramonės vertė – apie 27 mlrd. JAV dolerių, bet gaisrai ir kitokie incidentai fabrikuose gana dažni. Ši šalis yra antra po Kinijos didžiausia aprangos eksportuotoja pasaulyje.

2012 metų lapkritį mažiausiai 111 darbuotojų žuvo, kai nevaldomas gaisras kilo devynaukščiame drabužių fabrike Ašulijos pramoniniame rajone Dakos pakraštyje.

Praėjus šešiems mėnesiams po tos nelaimės, sugriuvo kito drabužių fabriko pastatų kompleksas. Tąsyk žuvo 1 138 žmonės, o dar per 3 000 įstrigo griuvėsiuose.

Vakarų šalių kapitalo įmonės nuolat gerina saugumo standartus ir kruopščiai tikrina tiekėjus, dėl to į eksportą orientuotose gamyklose žymiai sumažėjo gaisrų ir kitų nelaimių.

Visgi tūkstančiai fabrikų, aptarnaujančių vietinę rinką, ne itin rūpinasi saugumo problemų sprendimu.

GALERIJA

  • Gaisro Bangladešo fabrike aukų padaugėjo iki 31
  • Gaisro Bangladešo fabrike aukų padaugėjo iki 31
  • Gaisro Bangladešo fabrike aukų padaugėjo iki 31
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS