Išpuolis: grasinant ginklu į Rusiją išgabentas Estijos vidaus saugumo pareigūnas | kl.lt

IŠPUOLIS: GRASINANT GINKLU Į RUSIJĄ IŠGABENTAS ESTIJOS VIDAUS SAUGUMO PAREIGŪNAS

  • 4

Iš Rusijos atvykę nenustatyti asmenys penktadienį apie 9 val. ryto Estijos teritorijoje ties Luhamos pasienio punktu suėmė Estijos vidaus saugumo tarnybos pareigūną.

Ši pareigūnas, ėjęs savo tarnybines pareigas, susijusias su nusikaltimų per sieną prevencija, buvo suimtas grasinant ginklu, naudojant fizinę jėgą, sakė naujienų agentūrai BNS Vidaus saugumo tarnyboje (VST).

Prieš šį pagrobimą buvo nustatytas operatyvinį radijo ryšio trukdymas bei mesta dūminė granata iš Rusijos teritorijos pusės.

Vidaus saugumo tarnyba nurodė, kad penktadienio popietę dar nebuvo žinoma, kur minėtas pareigūnas laikomas.

VST generalinis direktorius Arnoldas Sinisalus ir vyriausiojo prokuroro pareigas einanti Lavly Perling ketina surengti spaudos konferenciją 17 val.

Dėl šio incidento iškelta baudžiamoji byla pagal straipsnį dėl laisvės atėmimo ir neteisėto laikinosios kontrolės linijos kirtimo (taip Estijoje vadinama valstybės siena su Rusija).

Išsikvietė Rusijos ambasadorių 

Estija išsikvietė Rusijos ambasadorių, reaguodama į ginkluotą saugumo tarnybos pareigūno pagrobimą ir nugabenimą į Rusiją.

„Tikimės, kad Rusija pateiks visą būtiną pagalbą ir bendradarbiaus sprendžiant šį atvejį ir grąžinant Estijos pilietį į Estiją“, - pareiškė užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Urmas Pejetas).

Šalies saugumui grėsmių nekyla

Estijos vidaus reikalų ministro Hanno Pevkuro (Hano Pevkuro) nuomone, šalies saugumui grėsmės nėra, nors ir pagrobtas saugumo policijos (KaPo) pareigūnas.

„Saugumo organai daro šiuo metu viską, kad išspręstų kasumą dėl KaPo bendradarbio pagrobimo“, – sakė jis portalui „ERR Uudised“.

Panašūs veiksmai neleistini, nepaisant to, kas tai padarė, sakė jis ir išreiškė viltį, kad padėtis labai greitai išsispręs.

H.Pevkuras sakė mėginsiąs susisiekti su rusais, kad Rusija oficialiu lygiu padarytų viską, jog Estijos pilietis būtų kuo greičiau paleistas.

„Šį pavienį atvejį reikia kuo greičiau išspręsti, kaip ir bet kurį kitą nusikaltimą, įvykusį Estijos teritorijoje. Esu įsitikinęs, kad tai bus padaryta greitai“, – sakė jis.

Estija išsikvietė Rusijos ambasadorių Jurijų Merzliakovą, reaguodama į ginkluotą saugumo tarnybos pareigūno pagrobimą ir nugabenimą į Rusiją.

„Tikimės, kad Rusija pateiks visą būtiną pagalbą ir bendradarbiaus sprendžiant šį atvejį ir grąžinant Estijos pilietį į Estiją“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Urmas Paetas (Urmas Pejetas).

L.Linkevičius: tai įžūli provokacija

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Estijos saugumo tarnybos pareigūno pagrobimas į Rusiją yra įžūli provokacija ir priminimas, kad Baltijos  šalys turi likti budrios.

L.Linkevičius sakė kalbėjęs apie šį įvykį su Estijos kolega Urmu Paetu (Urmu Pejetu) ir iš jo išgirdęs, kad pagrobėjai nebuvo uniformuoti.

Ministras sakė manantis, kad incidentas neatsitiktinai įvyko NATO viršūnių susitikimo dieną.

„Mes jau esame įpratę prie įvairių testų. Manau, kad viskas vyksta neatsitiktinai viršūnių susitikimo dieną. Tai yra provokacija pačiu įžūliausiu būdu. Reikia sulaukti, kokia bus oficiali Rusijos valdžios reakcija. Tai mums priminimas, kad turime būti budrūs“, -  telefonu iš Velso penktadienį BNS sakė L.Linkevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kuku

HaHaHa!

dghj

Kas cia dar per vejai? Sustiprinti postus, apginkluoti pareigunus. Ka, nesupranta kieno pasienyje randasi?

jklmn

Malaciai rusai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS