Hagos tribunole Malio džihadistas pripažino kaltę dėl Tombuktu atakų | kl.lt

HAGOS TRIBUNOLE MALIO DŽIHADISTAS PRIPAŽINO KALTĘ DĖL TOMBUKTU ATAKŲ

  • 0

Vieninteliame pasaulyje karo nusikaltimus tiriančiame nuolatiniame teisme pirmadienį pradėta nagrinėti precedento neturinti byla, kuria siekiama kaltu pripažinti džihadistą iš Malio, atakavusį garsųjį Timbuktu miestą.

Apie 40 metų Ahmadas al Faqi al Mahdi (Ahmadas Fakis Mahdis) yra pirmasis islamistų ekstremistas, apkaltintas Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT) Hagoje, ir pirmasis asmuo, kuriam pateikti kaltinimai naikinus kultūrinį paveldą byloje dėl 2012 metų atakų, nuniokojusių senovinį miestą šiaurės Malyje.

Kaip ir tikėtasi, jis pirmadienį prisipažino 2012-aisiais įsakęs surengti atakas istoriniame Tombuktu mieste. „Gerbiamasis teisėjau, man gaila, bet turiu pasakyti, kad viskas, ką iki šiol išgirdau, yra tikslu ir atitinka įvykius. Prisipažįstu kaltas“, – A. al Faqi al Mahdi pareiškė TBT.

Kartu džihadistas paprašė maliečių atleidimo: „Aš maldauju jų atleidimo ir prašau mane laikyti paklydusiu sūnumi. Teisiamasis pridūrė, kad „labai atsiprašo“ bei apgailestauja „dėl žalos, kurią sukėlė mano veiksmai“.

„Norėčiau kad man atleistų visi Timbuktu žmonės. Norėčiau atsakingai pažadėti, kad tai buvo pirmas ir paskutinis neteisėtas dalykas, kurį aš kada nors padariau“, – sakė jis ir taip pat maldavo „mauzoliejų, kuriuos sunaikinau, protėvių atleidimo“.

Prokurorai bylos nagrinėjimo pradžioje paskelbė, kad su gynybos komanda buvo sutarta dėl laisvės atėmimo nuo 9 iki 11 metų bausmės. Pats nusikaltėlis sakė teismo sprendimo neskųsiąs.

Teisėjai tai pripažino, bet įspėjo A. al Faqi al Mahdi, kad neturėjo būtinai paisyti susitarimo, todėl jam skirta didžiausia 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Be to, A. al Faqi al Mahdi atsiribojo nuo džihadistų ir pavadino jų veiksmus „blogiu“. Jis sakė norintis duoti patarimą visiems pasaulio musulmonams: „Nesivelkite į tokius dalykus kaip aš, nes jie žmonijai neatneš nieko gero“.

2012 metais džihadistams nuniokojus Tombuktu senovines šventoves kilo pasipiktinimas visame pasaulyje. Archeologai viliasi, kad ši byla taps griežtu perspėjimu, kad žmonijos bendro paveldo naikinimas neliks nenubaustas.

Sučiuptas Sacharos dykumos pakraštyje ir atgabentas į teismo salę Hagoje A. al Faqi al Mahdi kaltinamas nuo 2012-ųjų birželio 30-osios iki liepos 11-osios „sąmoningai nurodęs atakuoti“ garsiuosius devynis Tombuktu mauzoliejus, taip pat Sidi Jachjos mečetę.

V–XII a. tuaregų genčių įkurtas Tombuktu yra tapęs paslaptingos Sacharos civilizacijos simboliu ir vadinamas 333 šventųjų miestu dėl jame palaidotų daugybės musulmonų išminčių.

Šis miestas savo aukso amžių išgyveno XV–XVI a. ir buvo vienas iš svarbiausių islamo dvasinės minties centrų.

Jis yra įtrauktas į „Unesco“ pasaulio paveldo sąrašą, bet džihadistai Tombuktu šventoves laiko stabmeldiškomis.

GALERIJA

  • Hagos tribunole Malio džihadistas pripažino kaltę dėl Tombuktu atakų
  • Hagos tribunole Malio džihadistas pripažino kaltę dėl Tombuktu atakų
  • Hagos tribunole Malio džihadistas pripažino kaltę dėl Tombuktu atakų
  • Hagos tribunole Malio džihadistas pripažino kaltę dėl Tombuktu atakų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS