Išpuolių Paryžiuje tyrimas: kas jau žinoma | kl.lt

IŠPUOLIŲ PARYŽIUJE TYRIMAS: KAS JAU ŽINOMA

  • 1

Naujienų agentūra AFP pateikia lapkričio 13 dieną vykusių išpuolių Paryžiuje skelbtų tyrimo rezultatų suvestinę.

Išpuoliai

Buvo septyni savižudžiai sprogdintojai ir ginkluoti šaunamaisiais ginklais asmenys, kurių vieni susisprogdino, o kiti buvo nukauti policijos per atakas prie koncertų rūmų „Bataclan“, nacionalinio stadiono „Stade de France“ bei prie kelių barų ir restoranų Paryžiaus rytuose 2015-ųjų lapkričo 13-osios vakare.

Per jų koordinuotus išpuolius žuvo 130 žmonių, sužeista 350.

Praėjus penkioms paroms įtariamas gaujos vadeiva Abdelhamidas Abaaoudas (Abdelhamidas Abaudas) žuvo per policijos reidą viename bute Paryžiaus Sen Deni priemiestyje, kartu su juo žuvo kitas įtariamasis Chakribas Akrouh (Šakribas Akru).

Paskutinis likęs gyvas iš 10 džihadistų gaujos, tiesiogiai dalyvavęs išpuoliuose, Salahas Abdeslamas (Salahas Abdislamas), buvo suimtas penktadienį.

Salahas Abdeslamas

Iš Maroko kilęs Prancūzijos pilietis 26-erių S.Abdeslamas laikomas pagrindiniu teroro aktų logistikos veikėju; jis nuomojo džihadistams automobilius ir kambarius viešbučiuose.

Jo vaidmuo tą vakarą tebėra viena didžiausių paslapčių – kodėl jis bėgo į savo gimtąjį Briuselį, kai jo brolis Brahimas ir kiti gaujos nariai nusižudė.

Keliaudamas iš Prancūzijos jis pravažiavo pro tris policijos patikros postus, bet po to buvo surengta masinė jo medžioklė, kur baigėsi tuo,kad jis buvo suimtas po keturių mėnesių.

S.Abdeslamas sakė tyrėjams, planavęs susisprogdinti prie stadiono Paryžiuje, bet apsigalvojęs.

Tyrėjai į tai reaguoja atsargiai: S.Abdeslamo pateikta versija nepaaiškina, kodėl jis 18-ajame Paryžiaus rajone paliko automobilį, kuris nebuvo kliudytas, nors, anot „Islamo valstybės“, į jį taikytasi.

S.Abdeslamas dar sakė tyrėjams, kad jis planavęs kitus išpuolius Briuselyje.

Belgijos policininkai bėglį aptiko atsitiktinai, radę jo pirštų atspaudų per reidą praėjusį antradienį Briuselio Miško rajone; vėliau penktadienį buvo surengta operacija Molenbeke, kur jis buvo sučiuptas. Kitas su išpuoliais Paryžiuje susijęs įtariamasis žuvo per susišaudymą Miško rajone, dar du asmenys paspruko per ankstesnį reidą.

Susisprogdinusieji prie stadiono

Koordinuoti išpuoliai prasidėjo nuo trijų vyrų, kuriuos išleido S.Abdeslamas, susprogdinimo prie stadiono „Stade de France“, kur tuo metu prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) stebėjo draugiškas Prancūzijos ir Vokietijos futbolo rinktinių rungtynes.

Iš šio trejeto identifikuotas tik vienas: 20-metis Bilalas Hadfi (Bilalas Hadfis), Prancūzijos pilietis, gyvenęs Belgijoje ir taip pat lankęsis Sirijoje.

Kiti du turėjo padirbtus Sirijos pasus, kuriais jie matyt pasinaudojo atvykdami į Graikiją pernai spalį, apsimetę pabėgėliais.

Puolusieji virtinę barų ir restoranų

Policininkams ir pagalbos tarnyboms skubant stadiono link, kitame, rytiniame Paryžiaus pakraštyje kilo sumaištis, kai trys ginkluoti vyrai, tarp kurių buvo ir gaujos vadeiva A.Abaaoudas važiuodami gatve apipylė kulkomis kavines ir restoranus.

Galiausiai Brahimas Abdeslamas (Brahimas Abdislamas) susisprogdino prie vieno baro, sužeisdamas vieną žmogų.

Tuo tarpu A.Abaaoudas, liūdnai pagarsėjęs belgas, kilęs iš Maroko, paspruko sveikas ir gyvas, bet per didelę policijos operaciją jis buvo nukautas Sen Deni rajone lapkričio 18 dieną.

Trečiasis iš šių užpuolikų, Belgijos marokietis 25-erių Chakibas Akrouh (Šakibas Akru), buvo nukautas per tą pačią Sen Deni operaciją. A.Abaaoudo pusseserė Hasna Aitboulahcen (Hasna Aitbulahsen), padėjusi jam slapstytis po išpuolių, taip pat buvo nukauta per šią operaciją.

„Bataclan“ užpuolikai

Daugiausia kraujo pralieta prie koncertų rūmų „Bataclan“, kur trys prancūzų smogikai, kurį laiką buvoję Sirijoje, puolė į rūmus, kai juose koncertavo amerikiečių roko grupė „Eagles of Death Metal“, ir nužudė 90 žiūrovų.

Dešimties asmenų grupėje, išvykusioje į Siriją iš Strasbūro 2013 metais, buvo ir 33-ejų Fouedas Mohamedas-Aggadas (Fujedas Mohamedas Agadas). Jo tapatybė buvo nustatyta palyginus DNR su jo motinos DNR.

Kiti du užpuolikai buvo šie: 28-erių autobuso vairuotojas Samy Amimouras (Samis Amimuras) ir 29-erių Omaras Ismailas Mostefai (Omaras ISmailas Mostefajus). Abu jie gyveno viename Paryžiaus rajonų ir buvo žinomi radikalai.

Du iš jų susisprogdino, o trečią nušovė policininkai.

Ieškomieji

Belgijos prokuratūra pirmadienį įvardijo dar vieną asmenį, kuris yra įtrauktas į ieškomųjų sąrašus, tai – 24 metų Najimas Laachraoui (Nadžimas Lašravis). Vienas artimas tyrimui Prancūzijoje šaltinis sakė, kad ant sprogmenų, naudotų per išpuolius, rasta to asmens DNR.

Anksčiau tas pats asmuo buvo žinomas Soufiane'o Kayalo (Sufjano Kajalo) vardu, jis „keliavo į Siriją 2013-ųjų vasarį“, nurodoma prokuratūros pranešime.

S.Kayalo vardu jis pasinaudojo kirsdamas Austrijos ir Vengrijos sieną rugsėjo 9 dieną, kai keliavo kartu su S.Abdeslamu ir Mohamedu Belkaidu. M.Belkaidas buvo nukautas Briuselyje trimis dienomis anksčiau S.Abdeslamo suėmimo.

Kitas ieškomasis yra Mohamedas Abrini (Mohamedas Abrinis), 30-metis belgas, kilęs iš Maroko; jis buvo pasirodęs CCTV vaizdo įraše likus dviem dienoms iki išpuolio. Jis matytas degalinėje šiauriau Paryžiaus su S.Abdeslamu; be to M.Abrini vairavo automobilį, kuris buvo naudotas per išpuolius.

Apkaltintieji

Belgijos teisėsauga lig šiol yra apkaltinusi 11 asmenų, tarp kurių yra ir trys asmenys, padėję pabėgti S.Abdeslamui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

zmogzudzius butina pakarti gedingai pakarti! sauti -yra perbrangu siems pasmirdusiems zudikams "is uzkampo' juos --karti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS