Japonija ir Kinija nepasidalija oro | kl.lt

JAPONIJA IR KINIJA NEPASIDALIJA ORO

Japonijos ir Kinijos nesantaika tęsiasi. Nustatydami vadinamąją oro erdvės gynybos atpažinimo zoną kinai supykdė japonus. Esą zona apima dalį Japonijos teritorijos.

Nuskubėjo nuraminti

Tučtuojau raminti abiejų šalių į Aziją išsiruošė JAV viceprezidentas Joe Bidenas. Susitikęs su Japonijos premjeru Shinzo Abe, J.Bidenas pažadėjo, kad JAV nepaliks Japonijos vienos.
"Liksime tvirti savo Aljanso įsipareigojimams", – patikino japonus J.Bidenas.

Tiesa, jis pridūrė, kad konfliktuoti tarpusavyje kinams ir japonams nereikėtų. Esą reikėtų iš pradžių pakalbėti, kas kam nepatinka, nors pridūrė, kad Vašingtonui kinų planai irgi nepatinka.

Po susitikimo su Japonijos vadovais JAV viceprezidentas nuskubėjo į Pekiną. Čia jis netikėtai apsilankė JAV ambasados konsuliniame skyriuje. Ten paragino jaunus kinus mesti iššūkį vyriausybei, mokytojams ir religiniams lyderiams.

Pasak viceprezidento, vienintelis būdas pasiekti ką nors nauja – išsivaduoti iš to, kas sena.

Susitikęs su Kinijos vadovais, J.Bidenas paragino Pekiną plėtoti dvišalį bendradarbiavimą su JAV. Kalbėdamas apie ginčą su Japonija, J.Bidenas buvo atsargus. Jis nei smerkė, nei palaikė.

Kontroversiška zona

Problema Rytų Azijoje – teritorinė. Kinija pabrėžia, kad ginčytinos teritorijos vandenyne turėtų būti aiškiai pasidalytos į jas pretenduojančių šalių.

Dėl šios priežasties kinai vienašališkai nustatė, kas yra Kinijos, o kas kitų šalių.

Pekinas apsibrėžė vadinamąją oro erdvės gynybos atpažinimo zoną, kurioje neturėtų laisvai skraidyti kitų šalių lėktuvai.

Japoniją Pekino akibrokštai įsiutino. Mat Tokijas teritorijas, kurios pateko į šią vadinamąją zoną, laiko  savo dalimi.

Tad japonai sumąstė, kad išbandys kinų zonos apsaugą.Jų nuostabai, niekas laisvai skraidyti virš ginčytinos teritorijos nesutrukdė. Japonijos pakrančių sargyba pareiškė, kad pilotai

nesusidūrė su jokiu Pekino pajėgų pasipriešinimu, nors Pekinas aiškino, kad zoną kontroliuos kariniai naikintuvai.

"Mes nekeitėme savo įprastų operacijų, patruliuodami virš teritorijos, kurią Kinija paskelbė savo gynybos zona, nepateikėme skrydžių planų. Mes nesusidūrėme su Kinijos naikintuvais", – komentavo Japonijos pakrančių sargybos atstovas Yasutaka Nonaka.

Tiesa, akivaizdu, kad taip abi šalys vaikšto skustuvo ašmenimis.

O juk pakaktų mažyčio incidento ir tarp dviejų didžiausių pagal ekonomiką Azijos valstybių įsipliekstų konfliktas.

Teritoriniai nesutarimai

Pasak Kinijos, lėktuvai, skrendantys jos nustatytoje zonoje, turėtų koordinuoti skrydžių planus su Kinijos skrydžių valdymo pareigūnais.

Dalis Kinijos nustatytos zonos apima Japonijai priklausančią teritoriją, taip pat mažytę į vandenyną panirusią uolą, kurią savo teritorija laiko Pietų Korėja.

Abi šalys atmetė Kinijos pretenzijas. Kinijos sprendimą taip pat sukritikavo JAV.

Japonija nurodė šalies lėktuvams nepaisyti kinų reikalavimų, tačiau JAV rekomendavo savo nacionaliniams oro vežėjams laikytis taisyklių.

Tiesa, Vašingtonas japonams teisinosi, kad šis sprendimas nereiškia, jog JAV pripažįsta zoną kaip teisėtą.

Kinijos žiniasklaida prieš J.Bideno susitikimą su Japonijos vadovais pareiškė, kad JAV neturėtų palaikyti Japonijos pozicijos.

Vienas Kinijos leidinių net pagrasino, kad "jei japonai ketina pakeisti status qou regione, Kinijai teks reaguoti į Japonijos provokacijas".

"China Daily" galiausiai paskelbė publikaciją, kurioje sakoma, kad "JAV palaiko japonus".

"Vašingtonas akivaizdžiai stojo Japonijos pusėn. Jei JAV siekia sumažinti įtampą regione, jos turėtų pirmiausia liautis toleruoti pavojingus Tokijo veiksmus", – buvo rašoma publikacijoje, išleistoje prieš pat J.Bideno apsilankymą Kinijoje.

Kinijos gynybos ministerijos atstovas Geng Yanshengas šią savaitę patikslino, kad oro erdvės gynybos atpažinimo zona "nėra nukreipta prieš kurią nors šalį, todėl nekelia grėsmės nei šalių, nei regiono saugumui".

Tačiau kartu jis patikino, kad Kinija yra "pasiruošusi užtikrinti erdvės kontrolę".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS