JAV laivas „Cape Ray“ parengtas Sirijos cheminių ginklų naikinimo misijai | kl.lt

JAV LAIVAS „CAPE RAY“ PARENGTAS SIRIJOS CHEMINIŲ GINKLŲ NAIKINIMO MISIJAI

JAV laivas „Cape Ray“, kurio triume buvo sumontuota speciali įranga, yra pasiruošęs pradėti precedento neturinčią misiją – atviroje jūroje sunaikinti Sirijos cheminių ginklų arsenalą.

JAV Jūrų administracijos rezervo laivynui priklausančiame beveik 198 metrų ilgio laive, kuris šiuo metu stovi vienoje laivų statykloje Virdžinijoje, buvo įrengtos dvi mobiliosios hidrolizės sistemos, turinčios neutralizuoti pavojingiausias Sirijos cheminio arsenalo medžiagas.

„Laukiu įsakymo išplaukti“, – žurnalistams sakė „Cape Ray“ kapitonas Rickas Jordanas (Rikas Džordanas), dėvintis kombinezoną ir statybininko šalmą.

Jis pridūrė, jog tikisi gauti leidimą išplaukti „per maždaug dvi savaites“.

Pagal Rusijos ir Jungtinių Valstijų sudarytą sutartį Sirija turėjo iki 2013 metų pabaigos pašalinti iš savo teritorijos pagrindinius cheminių ginklų komponentus.

Tačiau šalį krečiant pilietiniam karui, taip pat dėl logistikos problemų ir nepalankių orų strigo planai perkelti iš Sirijos saugyklų surinktas chemines medžiagas į Latakijos uostą, nurodė šias pastangas prižiūrinti Jungtinių Tautų (JT) Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) misija.

Pavojingiausios medžiagos, iš kurių gaminamos garstyčių dujos ir nervus paralyžiuojančios zarino dujos, turėtų būti artimiausiu laiku pakrautos į prekinius laivus ir nugabentos į Italiją, lydimos Danijos ir Norvegijos jūrų pajėgų laivų.

Italijos vandenyse apie 700 tonų cheminių medžiagų bus perkeltos į „Cape Ray“, sakė JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas Frankas Kendallas (Frenkas Kendolas), atsakingas už Pentagono pirkimus, technologijas ir logistiką.

Vėliau JAV laivas išplauks į neįvardijamą vietą – tikriausiai Viduržemio jūroje – kur pradės cheminių ginklų neutralizavimo operaciją.

Tame talpiame laive visiškai pasiruošta priimti 35 įgulos narius ir 63 specialistus, kurie vadovaus hidrolizės operacijai, taip pat apsaugos komandą.

Laivo triumas tapo panašus į apytuštį sandėlį, kuriame pastatyta didžiulė balta palapinė su įrengta oro filtravimo sistema.

Plastikinės palapinės viduje įrengtos dvi cheminių medžiagų saugyklos. Kiekvienoje iš jų sumontuotas cheminis reaktorius, kuriame mirtinai pavojingos medžiagos bus sumaišytos su vandeniu ir kitomis cheminėmis medžiagomis.

Nors cheminių ginklų naikinimas atviroje jūroje dar neturi precedento, šioje operacijoje naudojamos technologijos sukurtos jau prieš kelis dešimtmečius, sakė chemijos inžinierius Adamas Bakeris (Adamas Beikeris), dirbantis JAV kariuomenės Edžvudo chemijos ir biologijos centre.

„Iš esmės tai toks pats cheminis procesas, kurį naudojome (naikindami) savo cheminių ginklų atsargas, – aiškino A.Bakeris. – Mes tiesiog sumažinome jo mastą, kad būtų galima transportuoti.“

Atliekant hidrolizę, mirtinos medžiagos bus paverstos mažiau pavojingomis, panašiomis į nuodingas pramonės atliekas.

Palapinės išorėje išsiraizgę dideli žali vamzdžiai su daugybe sklendžių sujungti su šešiomis didžiulėmis pilkomis cisternomis, kuriose bus kaupiami hidrolizės produktai ir tikrinamas jų toksiškumas.

Šio proceso „likutis“, kurį sudarys apie 5,7 mln. litrų medžiagų galiausiai bus perpumpuotas į baltas cisternas, įrengtas žemutiniame denyje.

Pavojingas atliekas utilizuos privačios bendrovės, o OPCW paskelbė konkursą kontraktininkams. Šiuo pasiūlymu susidomėjo jau 42 įmonės.

Prancūzijoje įsikūrusi žmogaus teisių ir aplinkos apsaugos organizacija „Robin de Bois“ perspėjo, kad šis nepaprastas planas susijęs su daugeliu pavojų. Aktyvistai atkreipė dėmesį, kad prieš 36 metus pastatyto „Cape Ray“ korpusas yra viengubas ir kad jo triume nėra skersinių pertvarų, kurios padėtų sustabdyti cheminių medžiagų nuotėkį arba gaisrą.

Tačiau laivo kapitonas aiškino, kad dvigubi korpusai naudojami tik tanklaiviuose ir kai kuriuose kituose prekiniuose laivuose. Tuo tarpu „Cape Ray“ viduje cheminės medžiagos bus laikomos hermetiškose talpose.

„Saugumas mums svarbiausias, – pabrėžė F.Kendallas. – Ketiname užtikrinti, kad medžiagas, su kuriomis mums teks dirbti, utilizuosime labai saugiai, taip pat pasirūpinsime žmonėmis, kurie dalyvauja – žmonėmis, kurie gali būti paveikti – ir aplinka.“

Neutralizavimo darbai jūroje turėtų trukti 45–90 dienų, nurodė Pentagonas.

Tačiau šio proceso sparta labai priklausys nuo orų ir sąlygų jūroje.

Laivas pritaikytas plaukioti audringoje jūroje, bet „jeigu jis taps nevaldomas, turėsime sustabdyti darbą“, sakė R.Jordanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS