JAV prezidentas sprendimą dėl karių Afganistane priims „ateinančiomis dienomis“ | kl.lt

JAV PREZIDENTAS SPRENDIMĄ DĖL KARIŲ AFGANISTANE PRIIMS „ATEINANČIOMIS DIENOMIS“

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį kalbėjosi telefonu su Afganistano lyderiu Hamidu Karzai (Hamidu Karzajumi) ir „ateinančiomis dienomis“ priims sprendimą dėl toje šalyje dislokuotų karių ateities po 2014 metų, pranešė vienas aukšto rango administracijos pareigūnas.

Po netikėto vizito Afganistane, per kurį abu lyderiai nesusitiko, nors JAV prezidentas siūlė tai padaryti, savo lėktuvu „Air Force One“ skrendantis B.Obama sakė telefonu H.Karzai, kad toliau palaikys su juo ryšį, „prieš viešai paskelbdamas arba suformuluodamas savo sprendimą dėl karių“, nurodė pareigūnas.

Tikimasi, kad toks sprendimas bus priimtas „ateinančiomis dienomis“, pridūrė jis.

Per anksčiau surengtą keturių valandų vizitą Bagramo oro pajėgų bazėje Afganistane B.Obama dar kartą pažadėjo, kad ribotas Amerikos ir NATO karių kontingentas liks šioje šalyje po to, kai sąjungininkų kovinės pajėgos bus išvestos šių metų pabaigoje.

H.Karzai iki šiol atsisakydavo pasirašyti dvišalę saugumo sutartį (DSS), kuri suteiktų mandatą tokiai misijai, bet JAV pareigūnai įsitikinę, kad tą dokumentą pasirašys kuris nors iš dviejų kandidatų, laimėsiantis prezidento rinkimų antrąjį turą.

JAV pareigūnai sakė, kad B.Obama buvo pasiūlęs Afganistano lyderiui susitikti didelėje Bagramo bazėje, bet H.Karzai atsisakė.

Tačiau išskridęs iš Afganistano B.Obama paskambino H.Karzai ir kalbėjosi su juo 15–20 minučių, sakė aukštas JAV administracijos pareigūnas.

B.Obama „sakė norintis užbaigti DSS su Karzai įpėdiniu. Ir jis susitarė palaikyti ryšį su Karzai kai JAV priiminės apsisprendimus dėl savo karių buvimo po 2014 metų“, aiškino pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS