Jungtinės Tautos piktinasi humanitarinės kolonos Sirijoje ataka | kl.lt

JUNGTINĖS TAUTOS PIKTINASI HUMANITARINĖS KOLONOS SIRIJOJE ATAKA

  • 1

Jungtinės Tautos pirmadienį išreiškė pasipiktinimą dėl atakos prieš vieną pagalbos koloną Sirijoje ir perspėjo, kad šis bombardavimas prilygsta karo nusikaltimui, jeigu jis buvo tyčinis.

Per šią ataką buvo smogta mažiausiai 18-ai sunkvežimių, važiavusių kolonoje, kurią sudarė iš viso 31mašina. Per šį incidentą žuvo 12 pagalbos darbuotojų ir vairuotojų, pranešė viena stebėtojų organizacija.

JT ir Sirijos Arabų Raudonojo Pusmėnulio (SARC) kolona važiavo į sunkiai pasiekiamą Orum al Kubros miestą Alepo provincijoje ir vežė humanitarinę pagalbą 78-iems tūkst. žmonių.

„Mūsų pasipiktinimas šia ataka didžiulis, – žurnalistams sakė JT pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura (Stafanas de Mistura). – Ši kolona buvo ilgo leidimų ir pasirengimų padėti atskirtiems civiliams gyventojams proceso rezultatas.“

JT pagalbos vadovas Stephenas O' Brienas (Stivenas O' Brajenas) paragino atlikti tyrimą.

„Leiskite man pasakyti aiškiai: jeigu bus nustatyta, kad per šią beširdišką ataką buvo tyčia taikomasi į humanitarinės pagalbos darbuotojus, tai prilygs karo nusikaltimui“, – pažymėjo jis.

Jungtinės Tautos nepatvirtino aukų skaičiaus, kurį nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“.

Pasak S.O' Brieno, pradiniai pranešimai rodo, kad žuvo ar buvo sužeista „daug žmonių“, tarp jų – SARC savanorių.

Buvo smogta ir vienam SARC sandėliui, be to, buvo padaryta žala vienai klinikai, sakė S.O' Brienas.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) griežtai pasmerkė minimą ataką ir sakė, kad ji akcentuoja „būtinybę nutraukti karo veiksmus Sirijoje“.

JAV išreiškė pasipiktinimą ir pabrėžė, kad šios kolonos kelionės tikslas buvo žinomas Sirijos režimui ir jo sąjungininkei Rusijai.

„Pranešimai dėl vilkstinės, kuri planavo pasiekti maždaug 78 tūkst. žmonių, buvo pateikti visoms konflikto šalims, vilkstinė buvo aiškiai pažymėta kaip humanitarinė“, – sakė S.O' Brienas.

„Negali būti jokio paaiškinimo ar pasiteisinimo, jokios priežasties ar loginio pagrindo karui su drąsiais ir nesavanaudiškais humanitarinės (pagalbos) darbuotojais, bandančiais pasiekti savo bendrapiliečius, kuriems beviltiškai reikalinga pagalba“, – pažymėjo jis.

Sirijos kariškiai anksčiau pranešė nutraukiantys paliaubas, paskelbtas tarpininkaujant JAV ir Rusijai. Jie apkaltino sukilėlius įvykdžius daugiau kaip 300 pažeidimų, taip pat „nevykdžius nei vieno“ susitarimo elemento.

Stabdomos visos kolonos

Po aviacijos smūgio Jungtinės Tautos antradienį paskelbė sustabdžiusios visas humanitarinės pagalbos kolonas Sirijoje. 

Buvo skubiai imtasi saugumo priemonių ir „sustabdytas kitų automobilių kolonų judėjimas Sirijoje“, žurnalistams Ženevoje sakė JT humanitarinės pagalbos agentūros atstovas Jensas Laerke (Jensas Lerkė).

Tai „labai, labai tamsi diena humanitarinės pagalbos darbuotojams Sirijoje ir, išties, visame pasaulyje“, sakė jis ir pabrėžė, jog nepaprastai svarbu, kad „galėtume nustatyti faktus nepriklausomu tyrimu“.

Rusija ir Sirija purtosi kaltės

Rusijos ar Sirijos lėktuvai nebombardavo pagalbos vilkstinės Sirijos Alepo mieste, antradienį pareiškė Maskva.  

„Rusijos ir Sirijos oro pajėgos neatliko jokių aviacijos smūgių JT humanitarinės pagalbos vilkstinei pietvakariniuose Alepo pakraščiuose“, – sakoma Gynybos ministerijos pareiškime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros.

Sirijos armija antradienį taip pat neigė tokius kaltinimus.

„Nėra tiesos žiniasklaidos pranešimuose, kad Sirijos armija taikėsi į humanitarinės pagalbos vilkstinę Alepo provincijoje“, – paskelbė valstybinė žiniasklaida, remdamasi šaltiniu armijoje.

GALERIJA

  • Jungtinės Tautos piktinasi humanitarinės kolonos Sirijoje ataka
  • Jungtinės Tautos piktinasi humanitarinės kolonos Sirijoje ataka
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Įdomu - niekas nebombardavo, bet... o kaip ten WWII prasidėjo, ar ne nuo persirengėlių?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS